SFP:s Nicke Wulff kritiserar beslut bakom lyckta dörrar - "Vissa fastighetsägare har mera inflytande än andra"

Arkiv/Dan Lolax
Publicerad:

SFP:s fullmäktigeledamot Nicke Wulff är inte rädd för att kritisera hur stadsplaneringen genomförs i Åbo.

Som representant för ett litet parti med bara tre ledamöter i fullmäktige upplever han att planeringen ibland sker bakom lyckta dörrar. Förslagen kommer som en överraskning för enskilda ledamöter. – Planläggningen verkar ske inom en ganska liten krets, säger Wulff. Han upplever att beredningen inte alltid föregåtts av en öppen politisk diskussion men att när förslagen presenteras så är de stora partierna, Samlingspartiet och Socialdemokraterna, överens.

Wulff sitter själv i byggnads- och tillsynsnämnden. Han säger att det blir märkligt när nämnden utfärdar vite till fastighetsägare som borde renovera sina byggnader, samtidigt som man inom stadsplaneringen förhandlar med ägarna. – I ena ändan försöker tjänstemännen och politikerna vara hårda, medan man i stadsplaneringen så att säga försöker köpslå med fastighetsägarna. – I byggnadsnämnden kan vi endast följa lagen och paragraferna men det känns som att i stadsplaneringen finns det mycket mera gråzoner.

"Kommuninvånarna behandlas inte jämlikt"

Han konstaterar att vissa fastighetsägare har större möjligheter att inverka på det politiska beslutsfattandet än andra. – Det kan man ju säga rakt ut. Åtminstone när man blickar bakåt i historien har det varit så. Man kan ju hoppas att tiden har förändrats men fortfarande undrar man över hur vettiga vissa beslut är. – Kommuninvånarna ska behandlas jämlikt, men det uppfylls inte alltid.

Österbladska tomten är paradexempel på hur det inte borde få gå till. – Fastighetsägaren kan inte utgå från att genom att vansköta byggnaden och förhala planläggningen tjäna på det genom att få större byggrätt.

Publicerad: