SFP i västra Nyland drömmer om Åbos modell – vill också ha svensk koordinator för vården

Arkiv/Carina Holm
ung man i grå kostym ler mot kameran i stor aula
Henrik Wickström, styrelsemedlem för SFP i västra Nylands välfärdsområde.
Publicerad:

SFP-politikern Henrik Wickström är andra vice ordförande i styrelsen för västra Nylands välfärdsområde och medlem i välfärdsområdesfullmäktige.

Han vill att västra Nylands välfärdsområde tar modell av välfärdsområdet i Egentliga Finland när det gäller den svenska vården (ÅU 14.5.2022).

Han är glad över att det finns ett politiskt mandat för en koordinator för svenska vårdfrågor i vårdområdet i Åbotrakten.

– Vi vill ha en liknande koordinator för den svenska vården som styrelsen i Egentliga Finland har fattat beslut om. För arbetet med vård på svenska sker inte av sig själv och kräver också ett visst specialistkunnande, säger han.

Måste hela tiden lyfta fram svenskan

SFP har försökt få igenom ett förslag om en koordinator för svenska vårdfrågor i styrelsen för välfärdsområdet i västra Nyland, men inte lyckats.

– Det blev en klar förlust för vårt förslag i styrelsen, där SFP bara fick Centern med sig, medan Samlingspartiet, SDP och De gröna var emot, säger Wickström.

Han säger att man hela tiden måste jobba för de svenska frågorna.

– Västra Nylands välfärdsområde ska vara tvåspråkigt, men ändå måste man vid varje möte lyfta fram svenskan.

Carina Holm
tre kvinnliga politiker och en manlig på en presskonferens, stor vit blomuppsättning framför dem
Henrik Wickström återvaldes som vice ordförande i SFP:s presidium på partidagen i Åbo nyligen. Här tillsammans med övriga presidiet: Silja Borgarsdóttir Sandelin, partiordförande Anna-Maja Henriksson och Sandra Bergqvist.

Från Ingå till Esbo

Västra Nylands välfärdsområde har medlemskommuner som Ingå, där kommunen är liten men svenskans ställning stark, och medlemmar som Esbo, som är en stor kommun, men där svenskan är i minoritet.

Att få vård på sitt modersmål är ganska självklart i Ingå, säger Wickström, där han själv är kommunstyrelsens ordförande och fördelningen mellan finsk- och svenskspråkiga är jämn.

– Det finns svenskspråkiga i Esbo som nu hoppas att de i välfärdsområdet lättare ska få vård på sitt eget modersmål, säger han.

Speciellt betydelsefulla områden för svenskan

Tanken är att Egentliga Finlands välfärdsområde har en speciell ställning att koordinera den svenska servicen också för andra tvåspråkiga välfärdsområden, medan välfärdsområdet i västra Nyland ska utveckla hälso- och sjukvårdstjänster på svenska.

Hur det går och blir är både en resursfråga och en fråga om politisk vilja.

Ledningsgruppen är central

Wickström säger att det är viktigt att koordinatorn för den svenska vården i Egentliga Finland ska sitta med i välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainens ledningsgrupp.

– Det ger en kontinuitet och informationen löper. Det är trots allt i ledningsgruppen som de viktiga operativa besluten fattas. Är man inte med där blir man lätt åsidosatt.

Han tänker inte ge upp när det gäller en motsvarande tjänst i västra Nylands välfärdsområde, trots ett nej i styrelsen.

Västra Nylands välfärdsområde ska vara tvåspråkigt, men ändå måste man vid varje möte lyfta fram svenskan.

– Det kommer upp igen i samband med förvaltningsstadgan. Det är tokigt att man ska behöva föra samma diskussion hela tiden.

Ett exempel på hur det kan gå för svenskan i praktiken är att fullmäktigemötena i västra Nylands välfärdsområde inte har simultantolkats till svenska.

– Invånarna ska ha möjlighet att följa mötena i fullmäktige, det högsta beslutsfattande organet. Vi har 70 00 svenskspråkiga i vårt välfärdsområde.

Ny dynamik

Wickström säger att dynamiken har förändrats, i och med att SFP i västra Nylands vårdområde är den tredje största fullmäktigegruppen.

– Behovet att fundera på svenska frågor har förändrats. Vi ska försöka skapa bättre servicestrukturer.

Västra Nylands välfärdsområde

Består av Hangö, Raseborg, Lojo, Ingå, Sjundeå, Vichtis, Högfors, Esbo, Grankulla och Kyrkslätt.
Fullmäktige har 79 platser.
SFP-gruppen har 12 platser och är den tredje största gruppen i fullmäktige.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: