SFP ger svar på tal om äldreomsorgen på Kimitoön

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. Förutsättningarna för att fatta beslut om ett modernt och ändamålsenligt nybygge för de äldre på Kimitoön är helt andra idag än de varit de senaste tio åren.

Idag har Egentliga Finlands välfärdsområde, ”Varha” ansvar för vård och och omsorg av de äldre. Det är Varha som avgör om ett nybygge behövs, hur många platser nybygget ska omfatta och var det geografiskt bör placeras.

Varha bygger inte i egen regi, deras insats består i att teckna långa hyresavtal med till exempel kommuner eller andra fastighetsägare.

Det är inte Kimitoöns kommun som fattar beslut om hur äldreomsorgen ska fungera i kommunen, det är Varha som har det ansvaret. Det är först då Varha har fattat beslut om den vårdkapacitet man vill ha i kommunen som kommunen kan engagera sig i nybyggnation.

Att Kimitoöns kommun skulle fatta beslut om ett mångmiljonprojekt utan att ha ett långsiktigt hyresavtal kan knappast uppfattas som ansvarsfull politik.

Nu, till skillnad från tidigare har kommunen en partner att förhandla med. Nu kan kommunen och Varha, tillsammans och i samförstånd inleda planeringen av en ny vårdenhet på Kimitoön, det kunde vi inte tidigare.

Ghita Edmark Fullmäktigemedlem, SFP

Publicerad: