Seniorer i digiversum

Åbo Underrättelsers logo
Ordförande, Svenska Seniorer i Åboland r.f. Kandidat i kommunalvalet för SFP
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Seniorerna ser med skräckblandad förtjusning på samhällets utveckling mot ett digi-samhället. Under redan ett antal år men speciellt nu under pandemiåret har utvecklingen gått till det att allt fler samhällstjänster sköts digitalt.

Man ska själv sköta sina bankärenden över nätet, man ska boka och betala sina resor digitalt. Många läser sin dagstidning på plattan oberoende av om man är hemma eller på stugan. Och man kan hålla kontakt med nära och kära över olika mobila applikationer.

Detta är i och för sig en bra utveckling för många, åtminstone för dem som har nödvändig utrustning och kunskap hur man använder sig av alla nya möjligheter. Men det är också en utveckling som inte passar alla.

Det finns många äldre som inte har tillgång till alla nya möjligheter. Antingen har man inte nödvändig utrustning eller så har man inte den kunskap som behövs för att hänga med.

Aktuell forskning visar att mer än hälften av 65++ inte kan utnyttja alla de möjligheter som den senaste utvecklingen erbjuder, till exempel att boka sin coronavaccinering över nätet. Att ringa upp och boka har blivit en omständig procedur.

Visst finns det föreningar inom den tredje sektorn som erbjuder stöd och hjälp för att seniorerna ska kunna använda sig av olika applikationer i vardagslivet. En del bibliotek och andra servicepunkter erbjuder gratis dator åt dem som behöver det. Men få eller ingen kommunal eller nationell instans tar ansvar för att sprida den kunskap som krävs för att använda och utnyttja alla nya digi-tjänster.

Svenska Seniorer i Åboland anser att samhället måste ta sitt ansvar för utvecklingen och erbjuda seniorer de kunskaper och färdigheter som krävs.

Ordförande, Svenska Seniorer i Åboland r.f. Kandidat i kommunalvalet för SFP
Ordförande, Svenska Seniorer i Åboland r.f. Kandidat i kommunalvalet för SFP
Publicerad: