SDP i Åbo vill inte vara oenigt utåt – tonar ner rebellomröstning om eventuella spårvagnsskenor vid domkyrkan

Arkiv/Carina Holm
Omröstning. Sällan partierna i Åbofullmäktige är så här splittrade som i frågan om den så kallade kvalitetskorridoren vid domkyrkan, som gör det möjligt att dra skenor för spårvagn där.
Publicerad:

SDP-gruppen i Åbo stadsfullmäktige vill tona ner omröstningen om generalplanen på föregående stadsfullmäktigemöte.

Partiet hörde till de fyra partier där politikerna röstade både för och emot när det gällde möjligheten att i framtiden kunna dra spårvagnsskenor vid domkyrkan.

Fem emot, åtta för

Fem av SDP:s tretton fullmäktigemedlemmar röstade mot den så kallade kvalitetskorridoren som gör det möjligt att dra spårvagnsskenor mellan Braheskvären och domkyrkan.

Nejsägarna var veteranpolitikerna Jarmo Rosenlöf, Henry Toivari, Timo Nurmio och Kristiina Hellstén samt ersättaren Jaana Saarinen.

SDP:s fullmäktigegrupp diskuterade det här på sitt gruppmöte i söndags, men gruppordföranden Taru Pätäri är ovillig att öppna upp vad som sades.

– Det här är en intern fråga som vi behandlar internt i gruppen. Frågan har blåsts upp till större än vad den är. Vi har bestämt att inte kommentera det här utanför gruppen.

Ingen tingsrätt eller domstol

Några eventuella anmärkningar eller varningar är det dock inte frågan om för de politiker som röstade emot övriga gruppen.

Pätäri säger att partigruppen inte är någon tingsrätt eller annan domstol, som delar ut några straff till sina medlemmar.

– Det råder fel uppfattning om våra regler om gruppdisciplin. Det står i våra regler att en politiker som vill rösta annorlunda än vad gruppen har beslutat ska anmäla om det i förväg.

Samma regler länge

Enligt reglerna ska han eller hon också lämna in en skriftlig motivering till sitt agerande.

– De här reglerna har vi haft i säkert trettio år. Det samma har gällt också i omröstningar om parkeringsgrottan under Salutorget och om Åbo Energis medverkan i Fennovoima. Det är med andra ord inget konstigt med att de som har röstat emot kommer med en skriftlig motivering till övriga gruppen.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: