Sållningar för klamydia måste dubbelkollas --en del svar har visat fel

Skyltar med sjukhusbyggnad i bakgrunden.
ÅU-foto
Publicerad:

Ett litet antal test vid några sjukvårdsdistrikt har inte gett utslag för klamydia, fast de borde ha gjort det. Sjukvården går nu in för att dubbelkolla alla testade.

Cirka 100 fall av sexuellt överförd klamydia har sedan februari uppdagats i Finland hos personer där ett första sållningstest visat att smittan inte förekommit hos personen i fråga.

Det skriver Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande på tisdagen.

Förekomsten av dessa felaktigt negativa sållningsresultat har varit mindre än 0,5 procent av alla testade prover.

De har påträffats på laboratorierna vid sjukvårdsdistrikten i Helsingfors och Nyland, Päijänne-Tavastland, Satakunta och Egentliga Finland samt vid två privata laboratorier (Synlab och Förenade Medix). Alla felaktiga laboratoriesvar som hittills påträffats har rättats till.

Sedan början av april har laboratorierna använt påvisningstester för att kontrollera att testresultaten för klamydia är pålitliga. Laboratorierna kontrollerar för närvarande gamla testresultat och vid behov kan patienter kallas in för nya tester. Laboratorierna informerar på eget initiativ och självständigt om eventuella tilläggsåtgärder.

Fenomenet observerades först vid Åbo universitetscentralsjukhus. Det är fortfarande oklart varför en liten del av klamydiasmittorna inte framkommer vid den primära testningen.

Klamydia

  • Klamydia är en vanlig könssjukdom i Finland. I fjol utfördes cirka 280 000 klamydiatester. Institutet för hälsa och välfärd upprätthåller ett register över smittsamma sjukdomar. Knappt 15 000 anmälningar om klamydiasmitta registrerades i fjol.
  • Merparten av klamydiasmittorna är helt symtomfria eller ger endast lindriga symtom. Hos kvinnor kan sveda vid urinering, ökad vitflytning och mellanblödningar förekomma. Hos män består klamydiasymtomen av sveda vid urinering och grå flytning ur urinröret.
  • Det är skäl att uppsöka hälsovården om symtomen talar för könssjukdom, om sexpartnern bär eller misstänks bära på klamydiasmitta, om någon annan könssjukdom konstateras, om sexpartnern är ny eller om man har många sexpartners. Testning och behandling av klamydia är gratis inom den offentliga hälsovården (hälsocentralerna) och vid sjukhusens polikliniker för könssjukdomar.
  • Använd kondom och oralskydd (”slicklapp”) för att undvika klamydia och andra könssjukdomar.
  • Läs mera om klamydiasmitta via könsumgänge här: https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar/sjukdomar-och-mikrober/bakteriesjukdomar/klamydia
Publicerad: