Rykteskvarnen mal kring drogtest i S:t Olofsskolan - därför går skolan nu öppet ut med information
Över tusen personer fick på måndagskvällen ett meddelande på S:t Olofsskolans Wilma.
I meddelandet vill vicerektor Crister Mannila klargöra fakta, för att stoppa de rykten som nu sprids kring skolan.
I meddelandet, som gick ut till alla skolans 504 elever samt deras vårdnadshavare, bekräftar Mannila att en av skolans elever har testats för droger. Testet var dock negativt.
Incidenten den 1 mars, som ledde till drogtestet, har skett då rektor Christer Karlsson inte varit på plats, och därför ansvarar vice rektor Mannila för informationen.
Skolan agerade
Vad är det som har hänt?
-- En misstanke väcktes om att en elev var drogpåverkad under skoltid. Enligt våra instruktioner från Åbo stad ska vi då kontakta polisens så kallade Ankkuri-team. Eftersom de inte svarade, ringde vi enligt instruktionen därefter nödnumret 112.
I Ankkuri-teamet samarbetar polisen med sociala myndigheter bland annat för att motverka brott bland ungdomar.
Via 112 fördes ärendet vidare till rätta instanser. Skolan kontaktade självklart också elevens vårdnadshavare. Skolan kan inte själv ta initiativ till, eller ännu mindre tvinga, en elev till drogtest. Drogtestet har utförts utan skolans inblandning.
Crister Mannila har dock via vårdnadshavarna fått besked om att testet var negativt.
Görs en barnskyddsanmälan vid denna typs incidenter?
-- Eftersom testet var negativt så görs det inte, säger Mannila.
Han betonar att det inte har hittats droger i skolan – vilket den livliga ryktesspridningen bland eleverna också påstår.
Misstankar om elcigaretter
Det råder inga tvivel om att det finns gott om droger i omlopp bland ungdomar i Åbo. Men några särskilda problem finns inte i just S:t Olofsskolan.
-- Vi är en stor skola med 504 elever, så jag har svårt att tro att våra elever skulle vara undantag vad gäller droganvändning. Men skolan kan inte kontrollera vad som sker på fritiden, och jag betonar att det inte finns problem med droger under skoltid, säger Mannila.
Elcigaretter har under senare år blivit populära, också bland tonåringar. Ingen i S:t Olofsskolan har åkt fast för användning under detta läsår.
-- Men det luktar ibland så starkt av parfym på skoltoaletterna, att vi lärare nog misstänker att det röks där och sedan sprejas parfym för att dölja lukten, säger Mannila.
Elcigaretter och alla slags tobaksprodukter är förbjudna i skolan.
-- Snusprillor hittar vi dock också med jämna mellanrum på golv och möbler, så nog förekommer det snus bland eleverna, säger Mannila.
Ovanligt med drogtest bland högstadieelever
Drogtester är inte vanliga i grundskolan i Åbo, men förekommer på andra stadiet.
På andra stadiet (gymnasier, yrkesinstitut) gäller en särskild lagstiftning angående narkotikatest. Om en studerande misstänks vara narkotikapåverkad eller narkotikaberoende, förpliktas hen att lämna ett intyg över narkotikatest.
På Åbo yrkesinstitut med kring 10 000 elever uppger rektor Päivi Lehtinen per sms att skolan anvisar kring 20 studerande per år till drogtest. På skolans svenska linjer för handel och data går cirka 120 studerande och från den svenska enheten har ingen sänts på drogtest.
I Katedralskolan säger rektor Marianne Pärnänen att ingen elev anvisats på drogtest under hennes år som rektor. Hon började år 2014.
-- Inget fall har i alla fall kommit till min kännedom, säger Pärnänen.
I Sarlinska skolan i Pargas har det heller inte varit aktuellt med drogtester uppger rektor Crista Andersson per sms.
Timo Jalonen, bildningsdirektör i Åbo, är bekymrad över drogmissbruket bland unga i Åbo.
-- Droganvändning är beklagligt vanligt bland både elever och studerande i Åbo, och har ökat märkbart under de senaste tio åren, säger Jalonen per mejl.