Reportage

Rohan Tallit i Västanfjärd laddar upp inför årets show – Jaakko Nuotio: "Om det inte går rätt till blir det livsfarligt"

Publicerad:
Emilia Örnmark
Två perspner och två hästar
Stjärnor från Västanfjärd: Balzac, Anu Nuotio, Brasil och Jaakko Nuotio.

– Det här är som en kombination av cirkus, teater och film.

Så beskriver Jaakko Nuotio sin och partnern Anu Nuotios passion, iver och livsstil.

De bor på en gård i Västanfjärd med sina elva hästar. Deras grej är historisk rid- och stridskonst till häst. Varje år turnerar de runt Finland, ibland även utomlands, men den show som de bygger upp för två säsonger i taget.

För åbolänningar och Åbobor är Rohan Tallits shower bekanta från Åbo medeltida marknad och från September Open i Dalsbruk.

Arkiv/Annina Suominen
Skådespel med hästar och riddare och publik.
Under medeltida marknaden i Åbo i fjol visade Rohan Tallit upp sig.

Balzac och Brasil kommer från Portugal

Jaakko möter mig till häst där jag parkerat invid den maffiga hästlastbilen vid infarten till gården. Vita Brasil är ett ståtligt exemplar av den portugisiska rasen lusitano. På ridplanen möter Anu oss på den minst lika ståtliga mörka Balzac av samma ras. Bägge hästarna är 17 år gamla.

I dag över de fyra nära möten, en av utmaningarna som ingår i årets show, där Anu och Jaakko även i år spelar paret i huvudrollen.

– Att vi igen har huvudrollerna har att göra med att vi har mest tid att träna. Vi har hela hösten, vintern och våren på oss.

Deras sätt att berätta historia

Jaakko och Anu har ett stort intresse för historia. Varje show de bygger upp grundar sig på en riktig historisk händelse, som de sätter sin egen twist på. Det är deras sätt att berätta historia.

– Även riktigt tragiska och mörka berättelser ska i vår version ha humor i sig, säger Anu.

Det unika med Rohan Tallit är att förutom alla tricks och all kunskap om stridskonst till häst de besitter så bjuder de alltid också på en story.

Arkiv/Emilia Örnmark
tornerspel till häst och massor av publik
Under evenemanget September Open i Dalsbruk är Rohan Tallits show höjdpunkten för många. Under det här evenemanget är showen dessutom gratis för publiken.

Rekvisitan, kläder och utrustning lägger showgänget stor vikt vid. Med de sex riddarna inräknade är de ett gäng på tjugo personer. Många vill tillverka sina kläder själva.

Nuotios tillverkar till och med hästarnas utrustning (dock inte sadlarna) för att passa varje showtema.

"Veren tahrimat" är hämtad från det habsburska maktspelet i Ungern

Årets berättelse ”Veren tahrimat” är hämtad från Ungern i sekelskiftet mellan 1500- och 1600-talet och det habsburgska maktspelet.

Den handlar om den rikaste och mest inflytelserika kvinnan i kungariket, grevinnan Erzsébet Báthor, hennes man greve Ferenc II Nádasdy och deras familj. Báthor lär som skönhetsbehandling ha badat i blod. Hon dömdes och satt efter det i husarrest i sitt slott tills hon dog.

– Våra shower handlar ofta om makt. I år blir det många strider, fart, drama, spänning, stunttrick och råa grejer, säger Nuotios.

Lämpar den sig för barn?

– Den är nog inte för känsliga personer och här kommer att finnas vapen, säger Anu.

Hon säger att ansvaret för att bedöma det här ligger på familjerna.

Viktigt för ensemblen är stunden efter varje show då publiken välkomnas för att klappa hästarna och ställa frågor. Det brukar vara uppskattat.

– Då får barnen se att vi alla är okej, att det inte är på riktigt, säger Anu.

Emilia Örnmark
Kvinna och två hästar, av vilka bara huvudet syns
Anu Nuotio förklarar att då ekipaget fungerar i samspel och hästen följer sin ryttare är fokuset så starkt att hästarna inte bryr sig om störningar som explosioner, eld och publik. Showplatsen är dessutom ny så gott som varje gång.

Från fartfyllda och ibland till synes vilda hästar visar de då sin riktiga personlighet: lugna som filbunkar och villiga att bli klappade av hundratals små händer. Också under intervjun står Brasil och Balzac alldeles lugnt och stilla bredvid oss, trots att ingen håller i dem.

– De är ju stjärnor! De tycker om det här, påpekar Jaakko.

Emilia Örnmark
man som lutar sig över en vit häst och klappar en mörk häst.
Vem skulle tro att de här två (eller egentigen tre) kan se helt vilda och galna ut under en show.

Hästarna kan programmet

Nuotios beskriver hur hästarna brukar vakna till och bli på showhumör då musiken börjar spela. Hästarna vänjs över en lång tid med musik och andra effekter.

– Musiken blir bekant för dem och de börjar prestera enligt vad som ska ske vid vilken del av musiken, förklarar Jaakko.

Så ni behöver bara sitta på och åka då?

Så enkelt är det ändå inte. Anu förklarar att då ekipaget fungerar i samspel och hästen följer sin ryttare är fokuset så starkt att hästarna inte bryr sig om störningar som explosioner, eld, publik och annat som är närvarande under en show.

Massor med träning behövs förstås för att uppnå det här samspelet.

– Om det inte går rätt till blir det livsfarligt, säger Jaakko.

Emilia Örnmark
Två hästar med mularna ihop
Rohan Tallits hästar går i en enda flock på bete. Det är viktigt i och med att hästarna rör sig så nära varandra under showerna.

Baskunskaper tränas på hösten, showen på våren

Under våren tränar de sex ekipagen inför årets säsong tillsammans i Västanfjärd varje helg. De fyra övriga kommer från andra håll av landet. Under hösten tränas hästarna av Anu och Jaakko i mera grundläggande kunskaper.

– Under en show handlar det om att kunna kontrollera det egna sinnet. Utmaningen är att förmedla lugn till hästen genom kroppen och andningen, fast du samtidigt spelar med i dramatiken för publiken, säger Anu.

Sällan är dock en show den andra lik, trots att manuskriptet är detsamma.

– Det är också charmen med det här jobbet, säger Jaakko.

Emilia Örnmark
två ryttare till häst
Anu och Jaakko Nuotio tränar otaliga timmar på den egna ridplanen inför en show. Annars vore deras tricks livsfarliga. Det här är parets passion.

20 år av teater och tornerspel

I år har Nuotios hållit på med det här i tjugo år. Än har de inte tröttnat, och ser inte heller att de kommer att göra det. Anu säger att det här är något man måste brinna för för att orka hålla på.

– Vi ska se. Om inte ivern tar slut fortsätter vi. Det är nog kroppen som tar slut före ivern, skrattar Jaakko.

På frågan om de brukar skada sig säger Jaakko att visst har några ben gått av och några senor har skadats, men inte värre än så. Inte en enda häst har dock skadat sig under en show. Skadefri är knappast någon häst, men de skador och skråmor Rohans hästar haft sker mest på sommarbetet, där de alla går tillsammans.

Emilia Örnmark
Två hästar med sadel och träns
Balzac och Brasil bär huvudrollsinnehavarna i årets show av Rohan Tallit.

Kan ses också i Kouvola och Tavastehus

Utöver redan nämnda uppträdanden besöker Rohan Tallit i år även Kouvola och Tavastehus. Dessutom deltar de i och arrangerar de tävlingar i sin gren, bland annat under tornerspelen i Åbo i mitten av juli.

Själva tävlar de i år i Polen och i Canada, men då på lånehästar. Att åka så långt vore tungt för hästarna.

Emilia Örnmark
några hästar i en hage
Totalt finns här elva hästar.
Reporter (Kimitoön)
Publicerad: