Röda korset söker välutbildade medarbetare
Enligt Markus Dolder, ansvarig för rekryteringen på Internationella rödakorskommittén (ICRC), är det viktigt att förstå att humanitär biståndshjälp kräver yrkeskunskaper. Det handlar inte om volontärarbete. Men det innebär också att arbetarna får en professionell lön.
– För att kunna hantera situationerna som kan uppstå på ställen som varit utsatta för våldsamma konflikter krävs erfarenhet. Det är viktigt att man är välutbildad inom sitt yrke för att kunna övervaka och hjälpa till med lokalbefolkningens arbete.
Dolder informerade studerande på torsdag på Åbo universitet om internationellt hjälparbete och vad som krävs av den som ansöker.
Bland annat behövs språkkunskaper i engelska, franska och ett tredje språk. Dessutom ska man ha minst två års jobberfarenhet inom sitt yrke, varav ett år utomlands. Det är också viktigt att ha körkort för ofta fungerar eller existerar inte kollektivtrafiken i biståndsländerna.
– Ofta är det så att människorna som söker jobb hos oss uppfyller 90 procent av kriterierna. Sen är det kanske så att de inte har tillräckligt med arbetserfarenhet eller kunskaper i ett språk, säger Dolder.
För tillfället har ICRC arbetare i över 90 olika länder. Det är inte bara medicinskt kunniga människor som rekryteras. Som vilket annat företag som helst behövs arbetstagare med kunskaper inom bland annat juridik, ekonomi, teknik och logistik.
Dolder säger ändå att det viktigaste inte är ett perfekt CV, utan en förmåga att arbeta tillsammans med andra människor.
– Man måste sätta människorna som är i behov av hjälp först. Man kan vara en perfekt kandidat på pappret, men fokuserar man endast på sig själv i ansökningsbrevet så är man inte lämplig för jobbet.
Dolder säger ändå att det är väldigt belönande att få arbeta med utsatta människor. Det handlar om att göra en skillnad i världen, och förhoppningsvis förbättra den.
– Internationellt hjälparbete handlar om att arbeta med människor, för människor, säger han.
Johanna Jokela, 24, och Ella Keinänen, 25, har kommit för att ta del av Röda Korsets information. Jokela studerar statskunskap vid Åbo universitet och Keinänen studerar politisk historia.
De har båda tidigare gått en kurs inom humanitär rätt som ordnades av Röda Korset. Jokela har också som biämne studerat mänskliga rättigheter.
– Det är nog via det som vi har blivit intresserade av hjälparbete. Dessutom har vi en stark vilja att hjälpa andra människor, säger Jokela.
ICRC rekryterar ständigt ny personal. För mer information besök Röda korsets hemsida.
Pontus Nyqvist
nyheter@aumedia.fi