Riksdagsvalet i Egentliga Finland – här är utgångsläget för kvällens rysare
Klockan 20 stänger vallokalerna och då vet vi hur förhandsrösterna i riksdagsvalet har fallit. Resten av kvällen lär bli en nagelbitare, inte minst i Egentliga Finland.
Här en kort resumé av vilka förutsättningarna i valkretsen är i kväll, och vad det lönar sig att hålla ögonen på.
Samlingspartiet
Samlingspartiet kallar valet ett statsministerval. Tanken är att Åbosonen, partiordförande och finansminister Petteri Orpo ska ge partiet en storseger i valkretsen.
Målet i valkretsen är fem invalda, men de senaste opinionsmätningarna tyder på att det blir svårt att nå – även om Samlingspartiet i Egentliga Finland klarar sig bättre än det nationella genomsnittet.
Fyra invalda ska tolkas som en avvärjningsseger. Frågan är vilka de tre övriga efter Orpo blir? Ilkka Kanerva ligger bra till, liksom Anne-Mari Virolainen. Båda är sittande riksdagsledamöter, liksom Saara-Sofia Sirén – som trots allt kan utmanas av Ville Valkonen, Janika Takatalo och Lauri Kattelus.
SDP
Socialdemokraterna leder opinionsmätningarna, och även om partiet tappat stöd den senaste månaden säger SDP:are i valkretsen att det är mera liv och rörelse kring partiet nu jämfört med för fyra år sedan.
Partiet har också ett fjärde mandat att återta, vilket är målet. Sittande ledamöter Katja Taimela, Eeva-Johanna Eloranta och Ilkka Kantola ligger bra till, men om SDP inte klarar ett fjärde mandat kan någon av dem se sig omkörd av Aki Lindén. Den förra direktören för sjukvårdsdistriktet har många anhängare.
De gröna
Ville Niinistö slutar men De gröna tror trots allt att ett mandat kan bli tre i riksdagsvalet. Partiet har en jämnstark lista men kvinnliga kandidater i den yttersta toppen.
Elina Rantanen, Saara Ilvessalo och Niina Ratilainen är samtliga framstående lokala politiker i Åbo. En av dem blir säkerligen invald, men om den personen får sällskap av ytterligare en eller två avgörs på valdagen. De gröna hör till de partier som samlar stöd på själva valdagen.
Vänsterförbundet
Den stora frågan för VF är om populära partiordförande Li Andersson kan dra med sig hela två ledamöter in i riksdagen eller om partiet får nöja sig med två.
Om VF får två invalda är det sannolikt Johannes Yrttiaho, hårdför lokalpolitiker i Åbo som gör Andersson sällskap. Det tredje mandaten aspirerar flera på, men Jaakko Lindfors, ordförande för VF i Åbo, lär ligga bra till.
Centern
Centern kan skatta sig lyckligt om partiet lyckas behålla de tre mandat som man nu sitter på i valkretsen. Från fältet hörs att statsminister Sipiläs avskedsansökan för regeringen tände kampanjarbetet, men de dalande opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk.
Annika Saarikko, med ministererfarenhet från Sipiläs regering, är populär och ligger bra till. Huruvida Esko Kiviranta och Olavi Ala-Nissilä lyckas behålla sitt mandat lär klara rätt snabbt efter att förhandsrösterna lagts: Centern gynnas av förhandsrösterna.
Sannfinländarna
Partiet åkte på ett bakslag när riksdagsledamoten Maria Lohela gick över till Blå framtid och lämnade Ville Tavio och Ritva "Kike" Elomaa som enda ledamöter från Egentliga Finland.
Främst handlar valet om bevara de platserna. Sannfinländarna själva säger att stämningen på fältet tyder på en framgång i valet, men ett tredje mandat lär sitta för hårt åt.
SFP (och KD)
Alla vet vad som gäller för SFP: mandatet som Stefan Wallin lämnar efter sig ska säkras, bland annat tack vare hotet om att det riskerar gå förlorat. Partiet hoppas på att utgångsläget har en mobiliserande kraft, och troligen kommer kampen att stå mot KD som är i valförbund med Sannfinländarna och hoppas på en invald efter 12 år i öknen.
Det är möjligt att det i slutändan handlar om några hundra röster. Bäst till bland SFP:arna ligger Ulla Achrén, Sandra Bergqvist, Ida Schauman, Barbara Heinonen och Nicke Wulff.
SFP hade velat gå till val i valförbund. Nu testas partiets slagkraft i valkretsen på allvar. Om man inte får en ledamot invald bryts en lång åboländsk tradition.
Blå framtid
Utbrytarpartiet Blå framtid hamnar i skuggan av moderpartiet Sannfinländarna. Någon framgång kan de inte räkna med i valkretsen – det tillstår de själva – men frågan är om partiet kan stjäla röster av Sannfinländarna på ett sätt som skadar KD och gynnar till exempel SFP?