Resursbrist i barnskyddet – barnen betalar
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Förra veckan publicerade Kommunförbundet en undersökning där man kunde konstatera att barnskyddets situation har försämrats. De barnskyddsaktörer som besvarade enkäten bedömde att försämringen delvis beror på det otillräckliga utbudet av mentalvårdstjänster för barn. En annan orsak uppgavs vara svårigheter att få behörig personal och behöriga vikarier. Det här blev tydligare efter en lagändring som skärpte behörighetskraven som ett resultat av det uppmärksammade Erika-fallet.
Den försämrade tillgången till mentalvårdstjänster för barn leder till att barn omplaceras i brist på rätt vård. Den här utvecklingen är skrämmande. Om barn inte får rätt vård kan det ge allvarliga konsekvenser senare i livet. Det här problemet måste ses som ett strukturellt problem, eftersom det förekommer runt om i hela vårt land. Många socialarbetare och de som jobbar inom barnskyddet upplever en enorm arbetsbörda där resurserna helt enkelt inte räcker till hur mycket de än försöker. Den enorma arbetsbördan har på vissa håll också lett till att det är svårt att rekrytera eller ett det helt enkelt inte finns behörig personal att anställa.
Ett välfärdssamhälle är inte starkare än den svagaste länken. Att ta hand om våra barn och att se till att de och deras familjer får rätt vård vid svåra situationer får inte vara annat än ett prioriterat område. Vi måste därför gemensamt jobba för att personalsituationen inom barnskyddet förbättras, att utbildningsplatsernas antal motsvarar framtida behov och att barnskyddet ges de resurser - också från statligt håll - som behövs. Det finns ingen godtagbar ursäkt för att fortsätta blunda för utsatta barns behov av hjälp.
Sandra Bergqvist
Vice ordförande för SFP