Reporterklassen: Klimataktivisten Helena Sirén Gualinga har många järn i elden
[caption id="attachment_378603" align="alignnone" width="1000"] Reporterklassens Nemo Hedman och Maura Bergström intervjuade klimataktivisten Helena Sirén Gualinga.[/caption]
Varje år fungerar en åttondeklass i S:t Olofsskolan i Åbo som en reporterklass, i samarbete med ÅU. Elever följer med en reporter på intervju och skriver sedan en artikel. Årets tema är klimat och miljö.
Helena Sirén Gualinga, vars mamma är från Ecuador och pappa är finlandssvensk, är mycket intresserad av klimatet och miljön. Hon är 17 år och går andra året i Katedralskolan.
Klimatintresset började när hon bodde i sin mammas hemby Sarayaku i Ecuador, som ligger i Amazonas. Sedan hon var liten har byn kämpat mot oljebolag. Och det var då som hon själv blev intresserad av att kämpa emot.
Hon var bara 13 när hon blev aktiv. Hon startade ett projekt tillsammans med två andra aktivister som är från USA.
Polluters out (ungefär: Ut med förorenarna) fokuserar mest på fossila bränslen. Man har redan anhängare i omkring 40 länder men det är än så länge ingen annan från Åbo med.
– Målen är förstås att stoppa klimatförändringen och att upplysa allmänt om klimatet. Men också att jobba för mänskliga rättigheter och en av de viktigaste sakerna är att jobba för att också alla ”stora ledare” ska lyssna på ungdomar, säger Sirén Gualinga.
Sirén Gualinga tycker att klimatstrejkerna är bra för att de har blivit så stora och får uppmärksamhet, men det är synd att ungdomar tvingas offra av sin skolgång för att kunna genomföra det här och få olika ledare att lyssna på dem. Hon tycker att miljöaktivisten Greta Thunberg gör bra saker, exempelvis då hon har startat klimatstrejkerna men också för att hon gör hela klimatfrågan så stor och aktuell.
Små saker i vardagen är viktiga -- och samla ett gäng vänner och aktivera dig
Hon ser att det finns mycket dåligt med klimatförändringen:
– Ett exempel är alla bränder, men det mest läskiga är sådant som vi inte ser genast såsom kedjereaktioner eller annat som förändras i smyg och man inte ser förrän det är försent.
Det man kan göra själva är många små saker i vardagen och många har redan börjat göra dem. Men tyvärr tror hon att det inte kommer räcka i längden.
Så hennes tips är nog att samla sina vänner och göra något åt saken tillsammans, ”för då får man mera sagt!”
Sirén Gualinga reser mycket och det påverkar skolan. Hon kan ha upp till tio möten i veckan, så det blir lite som ett jobb. Lärarna stöttar som tur är, fast hon är borta så mycket. Hennes släkt och familj stöttar henne också. Hon bor för tillfället ensam i Åbo. Hon reser till Ecuador en till två gånger per år. Ingen är säker i hembyn, säger hon, men hon är ändå inte speciellt rädd för att vara där.
– Efter gymnasiet hade jag tänkt ta ett år för att åka tillbaka till Ecuador och hålla olika föreläsningar i skolor där. Sedan blir det något universitet någonstans i Norden men jag är inte ännu säker på var.
Det var väldigt intressant att lyssna på henne. Det hon gör tycker vi att är bra. Hon har också en hemsida där man kan läsa mera: www.pollutersout.org.
Maura Bergström och Nemo Hedman
reporterklassen 8d