Reporterklassen intervjuar: Även poliser är vanliga människor

Högstaideeleverna Hilda Helo och Emil Paasio i S:t Olofsskolan i Åbo intervjuade polispraktikant Joel Norrgård i Pargas.
Publicerad:

Vi fick intervjua Joel Norrgård på Pargas polisstation, som består av nio anställda och en polisbil. Vi ställde många frågor, men vi började med de mest allmänna.

Då kom det fram att hans dagar börjar klockan åtta och slutar fem, oftast på vardagar. Men polisstationen är bemannad även under helgerna.

– Jag tror alla poliser säger att deras uppgift är att hjälpa folk. Jag tycker om att ingen arbetsdag är sig lik, man vet aldrig riktigt vad som kommer att hända följande dag.

Joel fick inspiration hemifrån, eftersom många i hans släkt varit brandmän. Nu var det dags att pröva något nytt i släkten. Han kommer från Korsholm.

Polisutbildningen räcker tre år och sker i Tammerfors. Joel är praktikant inom utredningen i Pargas, där han bott i en dryg månad. Praktiken tar 10 månader.

Joel berättar att man utreder brott i Pargas varje dag, även på helgerna.

Han utreder mest kollisioner, och den första spännande uppgiften han var med om var en rattfylla.

Som utredare måste han samla mycket bevismaterial. Ett av dem är blodprov, som han skickar vidare till laboratorium i Åbo.

Enligt honom är det svåraste i utredningen att hålla reda på olika lösenord och register. Joel vill helst jobba på fältet, och då i Vasa.

Språkkunskap är viktigt.

– Det är förstås viktigt att en polis är kunnig på mycket och språkkunskap hör dit. I dagens Finland möter vi folk från många olika kulturer. Då man får kunder varje dag kan det hända att någon varken kan finska eller svenska och därför är det viktigt att man kan engelska. Det kan också hända att en kund inte kan engelska och då använder man sig av en tolk.

Det finns många olika avdelningar inom polisen: Utredningen, Skyddspolisen, Centralkriminalpolisen, fältpolisen och några andra. Det finns också specialiserade poliser ute på exempelvis fältet.

Det kan krävas över tre år av arbetserfarenhet för att kunna bli en polis i någon specialgrupp.

Polishundar tränas upp av en hundförare redan från när de är valpar. Det är viktigt att polisen och hunden har en lång relation.

Polishundarna specialiseras förstås också till att bli bland annat likhundar, patrullhundar, droghundar, sprängämneshundar eller penghundar. Droghundarna är oftast labradorer och polishundarna är oftast av rasen Malinois.

Joel tycker att det är viktigt att människor vet att polisen gärna står till tjänst.

– Man behöver inte vara rädd för att komma och tala med polisen, vi är helt vanliga människor också, säger han.

Hilda Helo och Emil Paasio, 8D

Reporterklassen

  • ÅU och S:t Olofsskolan i Åbo har varje år ett projekt som går ut på att en reporter och elever från en åttondeklass gör en intervju tillsammans.
  • Intervjuerna publiceras i ÅU och på webben.
  • Detta läsårs tema är olika yrkesgrupper och först ut är polisyrket.
Publicerad: