Replik till Susanna Landors ledare: Vi åländska samarbetspartier har i det här valet valt att lägga prestigen åt sidan och samarbeta över partigränserna

blå debattvinjett nere till vänster, flaggstänger med åländsk flagga i bakgrunden
Foto: Katarina Pada
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åland och EU. I en ledare 21.5 kommer Susanna Landor med ett antal allvarliga och ogrundade anklagelser mot de åländska samarbetspartierna i EU-valet. Dessa måste givetvis bemötas.

Landor beskriver att EU-valet på Åland skulle ha ”urartat i en smutskastning”. Det här påståendet saknar helt belägg. Kan Landor ge ett enda konkret exempel på vad hon kallar smutskastning eller annat osakligt beteende från några av våra partier? Att vi bett de åländska Socialdemokraterna att vara transparenta inför väljarna och visa vilket eventuellt avtal de faktiskt har med SDP kan knappast kvala in som det. Detta är viktig information att delge väljarna före valet den 9 juni.

Detta är tyvärr tredje EU-valet i rad som Ålands socialdemokrater talar om en åländsk medarbetarplats och än har det inte realiserats. Om SDP bara hade visat upp avtalet så hade saken varit klar, men än så länge har väljarna tyvärr inte fått se något sådant.

Skulle Landor ha besökt Åland, sett vår kampanj på plats och ställe eller för all del ens intervjuat vår erfarna, sympatiska och belevade kandidat Anton Nilsson så hade hon sett vår positiva och framåtsyftande kampanj där vi jobbar hårt för att skapa ett bättre Europa.

Landor skriver också om att vi bara skulle vilja ”släppa fram en EU-kandidat”. Det är svårbegripligt för den som vet att vi lever i en modern demokrati.

Det står ju vem som helst fritt att engagera sig och ställa upp i val. Inget parti kan stoppa andra från att göra det. Det finns över 200 kandidater från hela republiken i EU-valet som alla väljare kan rösta på om de så önskar, att jämföra det med ”en borgerlig enpartistat” faller på sin egen orimlighet.

Att partier ibland ställer upp en egen kandidat och ibland samarbetar med andra är inget ovanligt. Vi såg det senast i presidentvalet där inte alla riksdagspartier hade en egen kandidat. I en demokrati är det tack och lov möjligt att samarbeta över partigränserna, vilka invektiv Landor än vill använda sig av för att beskriva det.

Vi åländska samarbetspartier har i det här valet valt att lägga prestigen åt sidan och just samarbeta över partigränserna.

Det gör vi av flera orsaker. Först och främst ser vi det svenska språket som oerhört viktigt och vi ser att SFP är det parti som tar det här på absolut störst allvar i årets val.

Vidare inser vi att valmatematiken gör att våra chanser att komma högt upp på ett partis lista ökar om vi samlar rösterna på en och samma kandidat. Det står givetvis varje väljare fritt att hålla med om vårt resonemang eller inte, men vi menar att samarbete är bästa vägen framåt och kommer att fortsätta argumentera för det.

Vi har dessutom glädjen att ha en formidabel kandidat i Anton Nilsson, som just nu är Nils Torvalds ersättare till Europaparlamentet. Han är ministerråd med över tio års erfarenhet av arbete i Bryssel, har varit med i delegationen under Natoförhandlingarna och är den av kandidaterna på SFP:s lista med störst kunskaper om hur man levererar resultat i EU-systemet.

Nilsson driver dessutom på för flera viktiga frågor som många finlandssvenska väljare prioriterar, för den som exempelvis vill se ett renare hav, stoppa skarvens utbredning eller en livskraftig sjöfart är Nilsson rätt val!

Vi fortsätter en positiv och framåtsyftande kampanj hela vägen fram till valdagen 9 juni och önskar alla över 200 kandidater lycka till i valet!

De åländska samarbetspartierna,

Katrin Sjögren

Liberalerna

Jesper Josefsson

Åländsk center

Wille Valve

Moderat Samling

Peggy Eriksson

Ålands Framtid

Publicerad: