Raseborgs mest kända slott är populärt - men ändå en överraskning för många

Agneta Sjöblom
En gul herrgårdsbyggnad med en park med staty i förgrunden
Svartå slott. Slottsbyggnaden som i fjol firade 230-årsjubileum fungerar i dag som museum.
Publicerad:

– Även om Svartå slott blivit kändare med åren, händer det fortfarande att gäster säger att de inte haft en aning om att det finns en plats som det här. Slottet är en verklig pärla, och vi hoppas förstås att så många som möjligt hittar hit, säger Taina Sillander som i våras tog över som vd för verksamheten.

Förutom den magnifika huvudbyggnaden består helheten av restaurang och hotell- och konferensutrymmen samt en stor slottspark där man inträdesfritt kan vandra omkring bland statyer och sällsynta träd.

Agneta Sjöblom
En välskött slottspark
Öppen för strövtåg. Parken kring slottet är anlagd i slutet av 1800-talet enligt engelskt ideal och innehåller förutom exotiska träd även många skulpturer. Det kostar ingenting att promenera runt i slottsparken.

Enligt Tom Bäckström som ansvarar för den operativa verksamheten på Slottskrogen är det just helheten som är styrkan.

– Vi satsar på kvalitet hela vägen. Har man en gång varit här som gäst kommer man gärna på nytt.

Magi är årets tema

Huvudbyggnaden kan beses under guidade turer.

Under juli pågår här även sommarutställningen som i år har magi som sitt tema. Magikern Mano d´Oro ställer ut sin stora privatsamling av bland annat magilådor, spelkort, mekaniska leksaker och gamla magiböcker. Besökare har även möjlighet att få uppleva close up-magi och tillverkning av ballongfigurer.

Agneta Sjöblom
En kvinna med en stor gräsmatta i bakgrunden
Taina Sillander, vd för Svartå slott.

Taina Sillander tycker att utställningen passar bra in i slottsmiljön, dels genom sin historiska koppling, dels genom sitt tema.

– Svartå slott är känt för sina spöken men här finns också mycket magi. Då Magnus Linder 1985 köpte tillbaka sitt gamla barndomshem och startade upp renoveringen och verksamheten konstaterade han att platsen behöver lite mer magi. Hotellsviten i två våningar som finns i den före transformatorbyggnaden gavs därför namnet Merlins Torn, berättar hon.

Agneta Sjöblom
Ett lusthus vid en liten sjö
Populär miljö för bröllop och fester. Miljön med lusthus, små broar, ett tempel och en näckrosspång bidrar med romantisk inramning till de många bröllopsfesterna.

Förutom magi finns det ofta mycket romantik i luften.

Slottet har fungerat som inspelningsplats för finska versioner av tv-serier såsom ”Ensam mamma söker” och ”Bonde söker fru”. I synnerhet sommartid avlöser de privata bröllopsfesterna varandra.

Boomen med bröllopsfester har möjliggjorts av paviljongen som byggdes till i anslutning till Slottskrogen för ett antal år sedan och gav gott om tilläggskapacitet.

Tom Bäckström som jobbat på Svartå slott i 30 år räknar att han varit med om minst 300 bröllopsfester.

– Vissa önskar ha en proper fest med mycket bling-bling medan andra vill ha det mer jordnära. Till trenderna just nu hör närproducerad mat och dekorering med vilda blommor. Vi hjälper gärna till med att förverkliga olika önskemål så gott det går.

Under sommaren ordnas även rikligt med evenemang. Bland annat firas starten av nypotatissäsongen med evenemanget PopUpPottu den 23–25.6. Slottskrogen erbjuder då en sex rätters meny baserad på potatis från närliggande Bålaby Gård.

Agneta Sjöblom
FEm kvinnor och män i gröna serveringsförkläden och vita skjortor
Gott personalläge. Det gläds man åt i sommar på Svartå slott.. På bilden Slottskrogens Henrik Kämäri, Tom Bäckström, Tiina Grandell-Kangas och Joanna Matthes. Framför dem Mika Rajaniemi.

Utomhusscenen är i flitig användning. Årets huvudpjäs är den finskspråkiga farsen ”Ulkomaalainen”.

Utöver det arrangeras enskilda konserter och stand up-underhållning. Det blir allt från Gimme Abba-show till Arne Alligator och kvällskonsert med Katri Helena som firar 60-årsjubileum som artist.