Rädda ÅA-studenternas klubblokaler!

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

ÅA:s fastigheter. Åbo Akademis ledning är i färd med att möblera om hela sitt innehav av fastigheter samtidigt som studenternas behov skyfflas under mattan.

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, som har testamenterats till ÅA, ska enligt planen hyras ut till spekulanter medan ÅA i stället satsar allt krut på Aurum, Campus Gadolinia och andra nybyggen.

Ivern att framstå som ett modernt universitet har lett till en situation där rötter, historia, kontinuitet och traditioner förpassas till soptippen.

Stiftelsens för Åbo Akademi nya avkastningskrav torde spöka i bakgrunden när ÅA:s förvaltare flyttar knappnålar på kartan och ritar stora röda kryss över anrika, oersättliga byggnader.

För några dagar sedan lanserade ÅA en charmoffensiv för att locka studenter tillbaka till campus efter två års ökenvandring och distanslösningar under coronapandemin.

Samtidigt inställer sig frågan var studenterna ska hålla hus efter föreläsningarna när allt fler ämnesföreningar blir berövade sina klubblokaler.

En stor del av studielivet kretsar kring nationer, special- och ämnesföreningar, studentklubbar och studentikosa evenemang.

I dessa sammanhang skapas samhörigheten, vi-andan och den atmosfär som gör ett universitet unikt. Det är också i dessa kretsar där man skapar viktiga nätverk och hittar vänner för livet. Studielivet handlar inte bara om föreläsningar, tentamina och prestationer.

När fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi flyttade från Biskopsgatan till nybygget Aurum fick Kemistklubben ge upp sin tidigare klubblokal på 120 kvadratmeter.

Kemistklubben fick i stället flytta in i en liten skrubb på 30 kvadratmeter som nu delas som kansli med tre andra ämnesföreningar.

Det stora och ståtliga nybygget Aurum kunde inte avvara en klubblokal för en av ÅA:s största ämnesföreningar.

Tanken fanns inte ens på kartan.

Ämnesföreningarna Merkantila Klubben och Stadga hotar likaså att bli hemlösa när lådleken vid ÅA avancerar.

Statsvetenskapliga Klubben är ett kapitel för sig. SF-Klubbens lokal renoverades och möblerades med hjälp av frikostiga donationer från alumner och företag på 1980-talet.

Många statsvetare gjorde enorma frivilliga insatser för att klubblokalen skulle bli verklighet.

Om ÅA gör sig av med Domvillan kommer 97-åriga Statsvetenskapliga Klubben att bli berövad på sin klubblokal och alla de donationer som har förvaltats i flera decennier. Vi alumner måste sätta stopp för dessa planer.

Det bästa sättet att mäta ett universitets renommé är att granska hur universitetets studenter blir bemötta.

Tyvärr återstår fortfarande en del att göra för att förbättra Åbo Akademis anseende som studentvänligt universitet.

Mikael Sjövall Frilansjournalist, politices magister, SF-Klubbens vice ordförande 1989

Publicerad: