Rabaldret runt Sossen – "Det här är ju klappjakt och ingen saklig diskussion"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
S:t Olofsskolan. Jag har tre barn och fem barnbarn av vilka bara ett numera går i grundskolan, så ärendet är inte brännande aktuellt, men jag har ett gammalt och genuint intresse för skolfrågor och gick till mötet 24.5 av pur nyfikenhet och undran.
Är de påtalade problemen verkligen så stora som de framstår i den debatt som pågått – betraktade ur ett helhetsperspektiv som innefattar allt som skolan nu har haft att kämpa med: coronan och arrangerandet av distansundervisningen, byte av skolhus, nya böcker, planering av det nya skolhuset och alla löpande ärenden som rektorns och lärarnas jobb innefattar?
Finns det fog för påståendet ”S:t Olofsskolan har misslyckats” som ÅU nyligen drämde till med i en rubrik och som också fick skolans 60 lärare att känna sig drabbade?
Mötet i skolan, och det som har skrivits, gjorde mig beklämd.
Det här är ju klappjakt och ingen saklig diskussion! Ingenting tycks duga för kritikerna. Rektorns – i mitt tycke sakliga – svar har förvanskats till bortförklaringar. Hans strävan att ställa problemen i relation till skolan som helhet, har tolkats som försök att förminska problemen, som klagan över sin arbetssituation och som tecken på respektlöshet och arrogans mot kritikerna.
Någon av de i ÅU (26.5.2023) intervjuade föräldrarna ansåg, att hen inte fick svar på någon fråga alls. Det tyder på dålig hörsel eller fattningsförmåga, eller på att vederbörande har något mentalt filter som sållar bort allt som inte motsvarar de egna förutfattade åsikterna.
Reportaget i ÅU om mötet i skolan är lika ensidig som det mesta av det andra som har skrivits.
Av de cirka 100 föräldrar som var närvarande, var det bara en liten minoritet som yttrade sig – alla negativt.
Det är på tok att – förmodligen – en liten minoritet som nu kallas ”föräldrarna” får sätta sin prägel på det som skrivs och sägs om skolan och eleverna.
Vad ansåg den tysta majoriteten vid mötet?
Och vad anser den ännu större majoritet av föräldrar som inte alls deltog i mötet?
Vad anser de elever som tycker om den utpekade läraren – sådana elever lär finnas!
Och var dolde sig Hem och Skola i Åbo, när Michaela Romantschuk från Helsingfors var inkallad? I synnerhet i dylika ärenden skulle den lokala Hem och Skola-föreningen ha en viktig roll som moderator!
Ernst Nyberg 86-åring, som tar till orda för att ingen annan av dem som kanske har en annan syn på situationen, har gjort det