Rött bakljus är nu obligatoriskt på cyklar- Polisen övervakar cykeltrafiken

Publicerad:

När kvällarna mörknar och cykelsäsongen fortsätter blir det allt viktigare att synas i trafiken, påminner Polisen i ett pressmeddelande.

Under den kommande veckan håller man därför extra koll på hur cyklisterna syns och speciellt tittar man på hur belysningen fungerar. Samtidigt ger man råd om hurudana lampor man ska ha för att följa den nya vägtrafiklagen.

I lagen sägs det att det förutom ett vitt eller gult ljus framljus måste finnas en röd lampa på den bakre delen av cykeln.

Slarvar man kan man få böter

Om man inte sköter sig kan Polisen skriva ut en 40 euros trafikförseelseavgift, säger kommissarie Tuomo Katajisto vid Sydvästra Finlands polisinrättning.

– Det viktigaste är inte att skriva ut böter utan att öka trafiksäkerheten för cyklisterna och andra trafikanter. För mindre än 40 euro kan man köpa lampor till sin cykel och samtidigt investera i sin säkerhet.

Polisen tittar också extra noga på hur cyklisterna följer väjningsreglerna och att de inte cyklar på trottoaren.

– Att cykla på trottoaren kan försätta fotgängarna i farliga situationer och det är också svårare för bilisterna att förutse cyklisternas framfart, säger Katajisto.

Publicerad: