Psykiatrisk ambulans till hela landet

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I Finland dör årligen hundratals människor som en följd av självmord. 2020 mådde sammanlagt 717 personer psykiskt så dåligt att de upplevde att det enda alternativet var att sluta sitt liv. En del av dem var minderåriga barn och unga.

Det är klart att mentalvårdstjänsterna har misslyckats, eftersom vartenda självmord är ett för mycket.

Coronatiden har tillspetsat den nuvarande mentalhälsokrisen ännu mer och särskilt de ungas illamående har ökats. Det har blivit svårare för patienter som har problem med sin mentala hälsa att få tillgång till vård. När köerna till tjänster har blivit längre har patienters familjer också belastats, då ansvaret för vården ligger nu på deras axlar. Det borde inte vara så.

Vi behöver snabba åtgärder för att komma över mentalhälsokrisen. Ett konkret medel skulle vara att öka rörliga mentalvårdstjänster i hela landet. Tanken om en psykiatrisk ambulans har bearbetats på olika håll och initiativ har lämnats i Tammerfors och till exempel i Helsingfors av Alviina Alametsä.

Psykiatrisk ambulans eller mentalhälsoambulans handlar om ambulans som erbjuder hjälp till akuta mentalhälsoproblem, självdestruktivitet samt situationen var en patient eller hens nära är i fara.

Åbo hade ett pilotprojekt med en mentalhälsoambulans för barn för ungefär tio år sedan och resultatet blev bra. Projektet gav besparingar och barnskyddets kostnader minskade. I Norge och Sverige har man också fått bra resultat genom verksamhet med psykiatrisk ambulans. När Stockholm startade med psykiatrisk ambulans upptäcktes bland annat att den psykiatriska akutvården på fältet blev bättre, likaså att polisens och de vanliga ambulansernas arbetsbörda minskade.

Psykiatriambulansens fördelar är massiva. Genom ambulansen skulle tjänster riktas bättre och yrkespersonal skulle kopplas in i tid – något som i bästa skulle rädda liv. I akuta situationer skulle man lyckas erbjuda snabb och tillräcklig psykosocial vård och dessutom skulle man kunna förtydliga och koncentrera arbetsfördelningen för myndigheter som deltar i vården.

Patientens hem skulle också vara ett bättre ställe då en vårdanstalt ska göra psykiatriska bedömningar och således skulle man kunna minska stigmatisering av patienten När bedömningen av sinnestillstånd skulle utgöras hemma skulle det förmodligen vara möjligt att få patientens närstående bättre med i vårdprocessen än nu.

En mobil psykiatrisk avdelning skulle också möjliggöra att patienter får tillgång till vård tidigare. Ofta dröjer det då man har problem med den mentala hälsan. Det skulle uppstå mindre konflikter i vårdarbetet när psykiatriska ambulansen hade mer tid för patienten än man har i den vanliga ambulansen.

Det skulle vara möjligt att avlasta sådana yrkespersoner som inte har resurser att ta hand om akuta psykiatriska uppgifter. Enligt experter skulle antalet telefonsamtal till larmcentralen möjligtvis minska, likaså så kallade jourtjänstrallyn där samma patient sysselsätter jourtjänsten jämnt. Möjligtvis skulle arbetet med socialväsendet bli ännu smidigare och första hjälpens belastning minska.

Jag har lämnat ett skriftligt spörsmål om att utveckla den psykiatriska ambulansen. Jag har fått stor hjälp av socialarbetets specialhandläggare Familia Raittola. Vi tycker att det behövs ett psykiatriambulansnätverk som täcker hela landet oavsett var man bor. Olika verksamhetsmodeller för rörliga tjänster har skapats men de regionala skillnaderna är stora och tjänsterna är inte jämlikt tillgängliga i olika delar av Finland. Detta ska fixas.

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Riksdagsledamot och partiordförande, De gröna
Publicerad: