Prova på gröt med kantareller eller pocherat ägg!

Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

De flesta associerar gröt med frukost, men varför skulle gröt egentligen inte även fungera på kvällen eller till lunch?

Genom att tillsätta grönsaker, svamp och örter lyfter du din gröt från frukost till middag på ett nafs!

Gröt behöver inte heller betyda att rätten måste kokas på havregryn. Variera måltiden genom att prova på gröt kokad på quinoa, ris, amarant eller korn. Toppa den salta gröten till exempel med ägg i olika former för en extra protein-kick.

Havregrynsgröt med bacon och kantareller

2 portioner

75 g bacon

0,5 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g kantareller

1 msk smör

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

2 dl havregryn

3 dl vatten

2 dl mjölk

1 kycklingbuljongtärning

2 msk finhackad vårlök

Skär baconet i bitar. Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt. Låt överlopps fett rinna av på ett hushållspappersark.

Skala och finhacka lök och vitlök. Rensa och hacka kantarellerna.

Hetta upp smöret i en liten kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt därefter vitlök och kantareller. Stek tills kantarellerna släppt all vätska.

Tillsätt kryddor, havregryn, vatten, mjölk och kycklingbuljongtärningen. Låt gröten sjuda på låg värme i 10 minuter, eller tills gröten är klar. Rör försiktigt ner baconbitarna strax innan gröten är klar.

Häll upp gröten i portionsskålar och toppa med vårlök.

Zucchinigröt på quinoa med pocherat ägg

2 portioner

1 dl quinoa

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

150 g riven zucchini

1 dl grädde

2 msk finhackad gräslök

25 g ruccola

2 riktigt färska ägg

2 msk ättika

2 krm salt

1 msk smör Flingsalt enligt egen smak

Koka upp vatten i en kastrull, smula ner grönsaksbuljongtärningen och tillsätt quinoan.

Koka i cirka 15 minuter tills quinoan blivit en tjock gröt.

Rör ner den rivna zucchinin, grädde och den finhackade gräslöken.

Lägg ett lock på kastrullen och sänk temperaturen till låg medan äggen pocheras.

Tillred äggen genom att fylla en kastrull med vatten. Rör ner salt och vinäger.

Värm vattnet så att det sjuder eller kokar svagt.

Knäck ett ägg i en liten riktigt liten skål. Använd en sked och rör försiktigt om i det sjudande vattnet så det bildas en spiral och tippa försiktigt äggen i mitten spiralen i det sjudande vattnet.

Sjud ägget i 3 minuter och 40 sekunder. Lyft genast upp ägget med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Häll upp gröten i serveringsskålar och toppa med ruccola och pocherat ägg. Stick ett hål i ägget, klicka på smöret och strö över flingsaltet. Servera genast.

Cheddargröt med blåbär

2 portioner

0,5 gul lök

1 msk smör

1 krm svartpeppar

2 dl havregryn

3 dl vatten

2 dl mjölk

1 grönsaksbuljongtärning

50 g riven cheddar

25 g blåbär

1 msk färsk basilika

Skala och finhacka löken.

Hetta upp en kastrull med smöret och fräs löken tills den är genomskinlig. Krydda med salt och peppar.

Rör ner havregryn, vatten, mjölk och grönsaksbuljong i kastrullen.

Koka gröten på låg värme i cirka 10 minuter, eller tills gröten är klar.

Tillsätt reven cheddar och rör om tills osten smält. Rör ner hälften av blåbären.

Häll upp gröten i portionsskålar, toppa med blåbär och färsk basilika.

Sofie Sergelius

040-5443997

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: