Projektkvinnan och äventyraren Anita Storm äter hellre sälkött än insekter: "Sälarna är en enorm resurs"

Anita Storm står framför en tegelvägg.
Anita Storm har jobbat inom projektvärlden länge. Hon gillar att motbevisa människor som tror att hon inte klarar av saker. Foto: Sofie Fogde/SPT
Anita Storm står framför en tegelvägg.
Anita Storm har jobbat inom projektvärlden länge. Hon gillar att motbevisa människor som tror att hon inte klarar av saker. Foto: Sofie Fogde/SPT
Publicerad:

Av alla hennes passioner är det kanske viljan att lära ut som lyser starkast. Anita Storm vill få människor att göra bättre val för deras egen skull.

Storm bestämde sig redan som 16-åring att ingenting skulle stoppa henne från att göra det hon ville. Hon hade precis fått diskbråck för första gången och ryggen har krånglat sedan dess.

I dag jobbar hon som ekologirådgivare på Marthaförbundet. Närheten till skog och mark är en stor del av hennes liv, och de flesta av hennes projekt har gått i naturens tecken.

-- När jag väl börjar med någonting så rycks jag ofta helhjärtat med. Det finns liksom inget som stoppar mig, säger Storm.

Sälprojektet

Ett utmärkt exempel är sälprojektet hon tog sig an i början av 2000-talet.

-- Jag visste ingenting om sälar innan jag fick ett jobb på Kvarkenrådet som ledare för projektet Gråsälen i Kvarken.

Syftet med projektet var att utveckla utnyttjandet av gråsälen som resurs. Projektet utbildade även säljägare och lärde ut bland annat garvning, styckning och jaktsäkerhet.

Säljakten diskuterades då livligt inom EU. Den industriella jakten av säl ifrågasattes. Storm blev i och med detta ett välkänt namn inom sälbranschen, också internationellt.

-- Många som var för säljakt applåderade mig för de rapporter som vi lät göra. Senare fick jag föreläsa på ett sälcenter i Kanada. Vårt sälprojekt blev utsett till bästa projekt flera gånger.

Bland isflak och sälar

I och med olika konferenser kom Storm i kontakt med en kapten på en säljaktsbåt. Hon var arbetslös just då och hade möjlighet att sticka i väg.

-- Jag ville se vad den här “industriella jakten” var på riktigt. Jag fick komma med på båten som halvtidskock. Kaptenen trodde nämligen inte att jag skulle klara av flåendet och dylikt.

I mars 2008 satte båten kurs mot ishavet från Alta i Norge, med Storm och fjorton män i besättningen. Ibland såg de Grönland som en hägring i horisonten.

Nära den arktiska ön Jan Mayen blåste det en gång hela 35 meter per sekund.

-- Båten var menad för att köra bland is och var därför rundbottnad. Den åkte omkring på havet som en tvål i en tvålkopp. Efter det kan jag säga att jag kan göra mat på ett ben.

Stora gråa vågor och fören på en båt syns på bilden.
Utanför ön Jan Mayen blåste det ibland 35 meter i sekunden. Det kunde vara utmanande för Anita Storm som jobbade som halvtidskock i köket. Foto: Privat

Flådde 70 sälar på en dag

Besättningens fångst kunde uppgå till 300 sälar per dag.

-- Jag har flått 70 sälar på en dag. Det borde göra mig till den person i Finland som flått flest sälar på en dag.

I dag har EU förbjudit försäljningen av säl. Storm anser att man borde få sälja säl eftersom sälarnas antal hela tiden ökar och skapar problem för yrkesfiskarna. Enligt henne är sälarna en enorm resurs.

-- Säljakt är också kultur. På 1700-talet var tran den tredje viktigaste exportvaran i Åbo. Sälkött innehåller dessutom dubbelt mer protein än nötkött. Det är egentligen det nyttigaste köttet man kan äta i Finland. Hellre sälkött än insekter om man vill använda lokala proteiner.

Storm har också kokat egen målarfärg med sälolja som bas. Den ska hon använda till att måla sitt renoveringsobjekt i Malax med.

-- Många rödmyllestugor var målade med sälolja också förr i tiden.

Projektkvinna ut i fingerspetsarna

Sälprojektet var bland det roligaste Storm deltagit i. Hon har ett genuint intresse för att försöka samla på sig kunskap och förmedla det vidare. Hon fick mersmak för säljakten, men nya projekt dök upp.

-- När man lever i projektvärlden är det inte alltid så lätt att frigöra sig.

Många ifrågasätter ändå hennes sätt att ta sig an projekt. Storm säger att många till exempel ansåg att hennes renoveringsobjekt i stället borde ha bränts upp.

-- Sådana personer sporrar mig att genomföra saker och ting. Jag fick ett kort när jag fyllde 40. Det stod “Allting är möjligt, det kan bara ta lite längre tid”. Det är mina ledord.

I dag är Storm en uppskattad kursledare. Hon leder kurser i allt från jakt, bär och grönsaker till naturkosmetik, chark och mathantverk. Hon vill sprida kunskap och få människor att göra bättre val för deras egen skull.

-- Jag vill uppmana människor att gräva där de står. Varför köpa importerade gojibär när det finns lingon i skogen? Samhället lever med en övertro till utländska produkter.

Själv lever hon så gott det går efter sina egna direktiv. Ända sedan barnsben har hon njutit av att plocka bär i skogen. Där kan hon slappna av.

-- När man vill mycket kan det bli riktigt tungt ibland. Jag har kört slut på mig många gånger. Men jag försöker att inte vara någon annan än mig själv.

Anita Storm

Är uppvuxen i Övermalax och bor numera i Vasa

Jobbar som ekologirådgivare på Marthaförbundet sedan 2015.

Studerade miljöbiologi på Åbo Akademi.

Har otaliga utbildningar inom jakt, bär, svamp, mathantverk och naturkosmetik, vilka hon i dag leder kurser i.

Har jobbat som lärare, museipedagog och med olika projekt inom världsarvet och har skrivit flera böcker.

Slappnar av när hon är i skogen och när hon läser deckare.

Blir stressad av icke-fungerande datorer och av folk som förminskar andra.

Anita Storm skrattar mot kameran medan hon klättrar upp för en stege ombord på en båt i ishavet.
Anita Storm på Ishavet. Foto: Privat

Sofie Fogde/SPT

Publicerad: