Privatiseringar Pemars sätt att gå framåt
Kommunerna förbereder sig på vårdreformen på varierande sätt. Vid Kimitoö-fullmäktiges aftonskola i går fick de förtroendevalda höra hur Pemar har gjort.
- Vi var tvungna att hitta permanenta lösningar eftersom vi gjorde underskott varje år, sade stadsdirektör Jari Jussinmäki.
Han tillade att han avundsjukt följt med hur Kimitoön gör överskott år efter år. Men nu har Pemar, tack vare några rätt avgörande beslut, en ny sits.
LÄS OCKSÅ: Vårdjättar intresserade av Kimitoöns äldrevård
Först valde staden att låta Arkea ta hand om kost och städning. Nyttan för staden är i halvmiljonsklassen per år, och staden har nu 68 anställda mindre.
- Det var som att sätta ett tåg på spåret. Fortsättning följde. Vi beslöt att med Lundo, S:t Karins och Sagu grunda en gemensam "räkneenhet", en datacentral, som nu sköter många ekonomiska arbeten för kommunerna. Nu finns det chans att specialisera sig, och vid pensioneringar etcetera kan man dra nytta av den här modellen, sade Jussinmäki.
För det tredje beslöt Pemars stadsfullmäktige den 31 maj - sista dagen som det gamla fullmäktige ännu hade makten - att vårdjätten Esperi får köpa det omoderna äldreboendet, ta över personalen som gamla arbetstagare och bygga nytt med dubbelt flera platser - vilket behövs, eftersom antalet 75 år fyllda stiger snabbt.
- Nyttan av överenskommelsen med Esperi är värd ungefär tio miljoner euro för oss, sade Jussinmäki.
Han räknade då med försäljningen av det gamla äldreboendet plus en tomt, och med att man slapp riskerna med den gamla fastigheten och inte heller har något ansvar för att nybygget fylls till hundra procent.
Kimitoöfullmäktiges ordförande Veijo Lücke (FS) undrade hur Pemarborna och särskilt då vårdpersonalen tagit beslutet och fick höra att det förekommit en del fula nätdiskussioner bland invånarna, och att en tredjedel av de vårdanställda till en början var emot Esperi, en tredjedel var för och en tredjedel neutrala. Med tiden blev allt flera positivt inställda. Esperi startade verksamheten i tisdags.
Jan-Erik Enestam, SFP:s gruppordförande i öns fullmäktige, frågade om kontroll och sanktioner. Jussinmäki sade att en kost- och städchef på heltid följer med Arkea, och att staten övervakar Esperis verksamhet.
- En kommun övervakas just inte men ett privat företag blir nog kontrollerat, det har vi redan sett, sade han.
Pemars social- och hälsovårdsdirektör Eeva-Sirkku Pöyhönen tillade att ju mera personalen väntade på nya utrymmen detso mer positivt inställda blev de till Esperi.
Hon sade att också andra funktioner har privatiserats i Pemar, så som städservice för seniorer och nödlarmstelefoner. Hon nämnde att staden har haft mycket stor nytta av servicesedlarna som man har haft i bruk redan i flera år, till gagn både för staden och stadsborna. Sedlarna har gjort det möjligt också för små företag att verka inom städning och äldrevård, och man hoppas få flera företag med.
Vid aftonskolan fick de förtroendevalda också chans att ställa frågor direkt till Esperis vd i Finland Marja Aarnio-Isohannus och till Attendos regionchef Sari Laakso. Bådas företag har byggt ett vårdhem i Kimito och är intresserade att förehandla om att ta över en större del av äldrevården.
- Nu skulle det gälla att Kimitoön får i gång systemet med servicesedlar så att seniorerna faktiskt får chans att välja. Om man här på ön talar om att gynna näringslivet så är det ju lite märkligt om husen står tomma, sade Aarnio, syftande på de nybyggda vårdhemmen.
Kirsi Kiviniemi, "förändringsagent" för regeringen inför vårdreformen, var också hon inbjuden talare. Hon nämnde bland annat att Kimitoöns kommun själv har konstaterat att vårdperioderna på öns bäddavdelningar av någon orsak drar ut på tiden och att servicen för hemmaboende äldre är otillräckliga bland annat inom intervallvård och hemmarehabilitering.