Privat firma sköter arbetsförmedlingen i Åbo

Undantaget. Varvet växlar upp eftersom lyxkryssarbranschen växer. Det är ett av de få positiva undantag vi har. Den största delen av företagen har blivit försiktiga och anpassar just nu. ÅU-foto
Målet sysselsätter talrika underleverantörer i regionen. ÅU-foto.
Publicerad:

Ett privat företag i Åbo har sedan början av september skött arbetsförmedling för arbetslösa i regionen. Det handlar om ett samarbete mellan TE-byrån och företaget Työelämän Infopiste Oy.

Det är del av ett av regeringens så kallad spetsprojekt. Projektet går ut på att testa om arbetsförmedlingen blir effektivare genom samarbete med en privat aktör. Projektet pågår fram till slutet av 2018.

Det är NTM-centralen som står bakom projektet och ansökt om finansiering från regeringens spetsprojektpengar. Martti Rantala på NTM-centralen lyfter fram att en viktig aspekt av projektet är att testa hur utlokaliseringen av kommunala och statliga tjänster kan fungera. Vad hör till tjänstemannaansvaret och vilka tjänster kan köpas av privata aktörer?

Projektet är av betydelse också utöver den utlokaliserade arbetsförmedlingen som nu testas. Det har betydelse för regeringens planerade landskapsreform, där det ingår att landskapet i stor utsträckning ska fungera som uppdragsgivare och konkurrensutsätta tjänster på den privata marknaden.

I praktiken går samarbetet ut på att TE-byrån skickar sina kunder till tjänsten Työnvälityspiste som företaget Työelämän infopiste står bakom. Företaget sköter sedan om all information och handledning för den arbetssökande.

– En gång i veckan håller vi ett större informationsmöte där vi kort går igenom arbetsmarknadsläget och hur man ska göra jobbansökningar. Sedan har vi individuell handledning enligt den arbetssökandes vilja och behov, berättar Olli Laakio, handledare på Työnvälityspiste.

Hittills har de haft kontakt med 800 arbetssökande. 75 av dem har fått jobb, 25 har börjat en utbildning och en har blivit egenföretagare.

Kompenseringsmodellen fungerar så att arbetsförmedlingsföretaget får pengar för varje kund som fått ett jobb. Pengarna betalas tre månader efter att anställningen börjat.

Företaget får också en kompensation om någon av deras kunder börjar en kortare utbildning som ökar den arbetssökandes chans att bli rekryterad till främst teknologi- och industribranschen. Työelämän Infopiste får en mindre summa vid utbildningens början och mera om personen får ett jobb efter utbildningen.

Pilotprojektet, som är det första och enda projektet i så här stor skala i Finland, är inriktat främst på att möta de behov av arbetskraft som bil- och varvsindustrin samt andra aktörer inom teknologindustrin har.

Men Laakio konstaterar att biltillverkaren Valmet i Nystad och varvet Meyer Turku i Åbo inte kan sluka alla arbetslösa i regionen. Och av de som hittills har fått jobb via deras förmedling är det bara ett fåtal som börjat jobba inom de ovannämnda områdena.

Men de uppmuntrar personer som verkar motiverade att utbilda sig inom teknologi- och industribranschen att göra det.

En tredjedel av Työvälityspistes kunder har visat sig villiga att byta bransch. Medelåldern för de arbetssökande som företaget handleder är kring 40-50 år.

Både på Työnvälityspiste och på TE-byrån betonar man vikten av den personliga kontakten och handledningen med den arbetssökande. Men TE-byråns personalresurser har skurits ner så mycket att de inte längre har tid för handledning på samma sätt som tidigare.

Det tomrummet är det tänkt att Työnvälityspiste ska fylla.

Läs också: Arbetslösheten i Åbo fortsätter att minska (3.10) Arbetslösheten minskar i rask takt i Egentliga Finland (22.8)