Politiken behöver samarbete, ansvarstagande och vilja att förändra

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Niklas Guseff (ÅU 9.4.2025), Sandra Bergqvist (ÅU 10.4.) och Ghita Edmark (ÅU 10.4.) svarar på min insändare om SFP:s vägval.

Jag har full respekt för att Guseff har jobbat hårt i Varhas styrelse. Det har säkerligen inte varit tacksamt alla gånger.

I en demokrati påverkar politiker, allmänheten och medier politikens dagordning och förhandlingarnas utfall. Som Guseff påpekar har jag inte suttit i Varhas förhandlingsrum, men om man som politiker prioriterar en fråga hårt så brukar det synas också utåt.

När Dalsbruks vårdpunkt var hotad var intresset att göra något häpnadsväckande svalt hos SFP på Kimitoön. Jag var förvånad och också besviken, eftersom punkten är helt avgörande för många svenskspråkiga skärgårdsbor att få service på rimligt avstånd.

När jag kämpat de senaste två åren för svenskspråkig skola och vårdtjänster, bägge viktiga för skärgården, känner jag mig ganska trygg i min kritik, som delas av många andra aktörer.

Jag välkomnar gärna Sandra Bergqvist att bekanta sig med läget på Kimitoön.

Guseff poängterar helt rätt rollen av samarbete i politiken. Jag har lång och positiv erfarenhet av samarbete med olika grupper i studentpolitiken, föreningar, husbolag och arbetslivet.

Om jag blir invald till välfärdsfullmäktige vill jag driva seriös intressebevakning för Kimitoöborna och tvåspråkig service där alla som kan och vill bidra är delaktiga.

Att jobba i uppförsbacke för viktiga vårdtjänster kräver att alla verktyg används och att många samarbetar, inte endast de få.

Inom Kimitoöns kommun behövs också en vilja att kämpa i uppförsbacke för att vända trenden med en sjunkande befolkning.

Tyvärr tar Ghita Edmark i sitt svar till mig inget ansvar för SFP:s problematiska skolbeslut. Hon kallar fortsatt en nedläggning i skolnätverket på Kimitoön för en flytt. Enligt logiken lägger man aldrig ner en enda skola.

I stället för nedläggningshot som försämrar situationen för skolorna behöver vi aktiva åtgärder för att vända trenden och förbättra skolornas förutsättningar att locka hem- och inflyttare.

Det här lyckades i skärgården på 1970-talet och behöver göras nu på Kimitoön.

Jag har öppnat debatten i min rapport med åtta konkreta förslag.

Vi i vänstern vill inte lägga en våt filt på något utan hoppas att andra partier också bidrar med konkreta initiativ som kan forma en grund för en kompletterande skolutredning efter valet.

Om Bergqvist vill underlätta för svensk service så skulle hon och hennes partikamrater kunna börja med att kräva mer tid i regeringen åt Varha att balansera sin budget. Men tydligen väljer man hellre att vara lojal med regeringens problematiska linje.

När jag visar på bristande engagemang eller problematiska vägval för skärgård och glesbygd sporrar det förhoppningsvis SFP att ompröva sin linje.

Det skulle ge förutsättningar för ett ännu bättre framtidsinriktat samarbete för fungerande tvåspråkiga välfärdstjänster på Kimitoön och i hela Egentliga Finland.

Otto Bruun

Kommunalvalskandidat på Kimitoön

Kandidat i välfärdsområdesvalet i Egentliga Finland

Publicerad: