Polisstyrelsen påminner: Tro inte på en falsk polis

polis, foto: Stefan Crämer
ÅU-foto
Publicerad:

Polisen påminner om att man aldrig ska avslöja sina bankkoder eller personliga koder för någon som ber om dem, eftersom en riktig polis aldrig ber om koder per telefon eller på något annat sätt.

Polisen påminner om att bedragarna använder många olika historier, men att de ofta försöker få offren att bli ängsliga och hindra dem från att tänka klart. De kanske säger att offret kommer att utsättas för ett allvarligt brott, att bankkortet kommer att tömmas och att det enda sättet att förhindra det är att ge sina nätbankskoder till uppringaren.

Blir man uppringd av någon som vill ha ens koder ska man be om personens namn och vid vilken polisinrättning uppringaren arbetar. Om personen inte ger dem ska man avbryta samtalet och ringa nödcentralen på nummer 112 och göra anmälan om en falsk polis.

Brott som utförs av falska poliser har blivit ett allvarligt problem i Finland. I fjol registrerades nästan tusen polisanmälningar som gällde fall där någon utgav sig för att vara polis för att kunna utföra ett bedrägeri.

Brottslingarna försöker speciellt komma åt äldre personers bankkorts- och nätbankskoder.

Brottsskadorna till följd av brott som begåtts av falska poliser uppgick i fjol till sammanlagt nästan en miljon euro.

- Allt slags bedrägeri i polisers, bankpersonalens och andra förtroendeingivande aktörers namn har ökat. Bedragare har också försökt ta sig in i äldre personers bostäder för att låtsas kontrollera deras värdeegendom, kontanter och vapen, säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen.

Polisstyrelsen har låtit göra en video om hur en falsk polis kan identifieras. Videon finns på Poliisitube: https://youtu.be/2FvxZ6zxuqQ

Publicerad: