Polisens närvaro i Åboland måste garanteras

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Nyheten om att Kimitoöns och Pargas polisstationer (ÅU 24.03) låter vid första anblick som intressanta och man kunde tycka att det att polisen så väl ska utreda brott som patrullera låter logiskt. Samtidigt gäller det att vara på alerten. ”Utvecklingsprojekt” brukar nämligen ofta vara en omskrivning för nedskärningar i dylika sammanhang.

Överkommissarie Sundqvist säger i artikeln att: ”antalet poliser på polisstationerna kommer att vara ungefär som idag”, men när han inte av ”operativa skäl” vill berätta mer exakt, blir man oroad.

Om man inte har för avsikt att skära ner kunde man lugnt säga att: ”Polisernas antal på stationerna kommer inte att minska”.

Farhågorna jag personligen hört är att poliserna som är stationerade till exempel på Kimitoön kunde minska med upp till 40 procent i det här skedet. Det här kunde vara ett steg mot att avveckla hela verksamheten på ön.

Det här är inte acceptabelt.

Polisens närvaro i bygderna skapar trygghet och är en viktig del av vår inre säkerhet. Om polisens patrullering minskar, försämras förutsättningarna för förebyggande arbete och medför i slutändan högst troligt mer jobb.

Nu gäller det för Polisinrättningen i Sydvästra Finland att tänka om och göra bättre.

Niklas Guseff Riksdagskandidat, SFP

Publicerad: