Polisen: Varje anmälan leder till ett nytt förhör – "Visst är det tungt"

Kim Lund
burger king
Publicerad:

I Åbo utreder Polisen i medeltal cirka 20 brott mot besöksförbud per år. Undantaget var år 2019 då man tog emot 60 anmälningar.

Statistiktoppen kan bero att samma person bröt mot förbudet flera gånger och drog på sig flera anmälningar, säger kriminalkommissarie Joachim Mattfolk.

– Efter att en anmälan har kommit in startar en normal brottsutredning med förhör av parterna. Vi utreder på vilket sätt personen har brutit mot besöksförbudet, har hen till exempel varit i närheten av lägenheten eller skickat meddelanden.

-- Om personen har varit extra aktiv kan vi ta till olika tvångsmedel och gripa, anhålla eller begära att tingsrätten häktar personen. Ingår det andra brott som misshandel utreds de också.

Det är bevisat att ex-mannen allvarligt har trakasserat kvinnan och det är motiverat att tro att han fortsätter begå brott som hotar hennes liv och hälsa eller att han kränker hennes frihet. Trakasserierna har förorsakat kvinnan ångest och sömnlöshet.

Den som anmäler brottet är tvungen att gå igenom hela processen från början. Bevis ska presenteras, förhör ska hållas samtidigt som den utsatte känner sig hotad och rädd.

– Visst är det tungt för den målsägande att först ansöka om besöksförbud och sedan gå igenom allt på nytt då någon bryter mot det.

Utredningen kan också dra ut på tiden av olika orsaker. Mattfolk som ingår i en brottsbekämpningsgrupp som utreder allt från mord till snatterier är tvungen att lägga brotten i prioritetsordning och då kanske ett brott mot ett besöksförbud inte ligger högst på listan. Ibland händer det också att personen som bryter mot förbudet inte går att nå.

Kvinnan är rädd för att mannen ska döda henne. Våldet har blivit grövre med tiden och mannen har hotat bryta hennes nacke och hotat henne med kniv. Det finns risk att han begår brott som hotar hennes liv och hälsa.

Hen kan också vara ovetande om att hen har ett besöksförbud. eftersom hen inte behöver närvara vid rättegången och har inte kunnat delges domen. Utredningen måste också genomföras objektivt, säger Mattfolk.

– Det handlar inte bara om den målsägandes rättsskydd, utan också om den misstänktes. Bådas rättigheter måste tas i beaktande och därför kan det ta tid att samla in alla bevis.

Mannen har kontrollerat kvinnan och varit svartsjuk. Han har också utsatt kvinnan för fysiskt och psykiskt våld. Han har upprepade gånger sänt henne osakliga meddelande som har förorsakat henne ångest.

Brott mot besöksförbud faller under allmänt åtal. Det betyder att utredningen inte automatiskt läggs ner även om den målsägande drar tillbaka sin anmälan.

Någon statistik på hur ofta det händer har Mattfolk inte, men det är inte helt ovanligt.

– Det händer, men vad det beror på vet jag inte. Det kan vara att parterna har kommit överens, att anmälaren inte orkar gå igenom hela processen på nytt eller att hen är rädd,. Det är svårt att spekulera i orsakerna.

Enligt Mattfolk leder de flesta förundersökningar av brott mot besöksförbud till att de går vidare till åtalsprövning. Det är sedan åklagarens sak att avgöra om det finns tillräckligt material för åtal och sedan avgör tingsrätten om det räcker för en fällande dom.

Reporter (Åbo)
Publicerad: