Polisen vädjar: Vi vill faktiskt ha svar på det här mejlet!
Den senaste tiden har det titt som tätt varnats för lurendrejare som skickar e-post som ska se ut som om den kommer från någon myndighet eller organisation.
Medborgarna har tydligen lyssnat och blivit försiktiga, för nu har Sydvästra Finlands polisinrättning problem att få svar på ett e-post-meddelande som de skickat ut.
Meddelandet handlar om ett misstänkt grovt bedrägeri gällande företaget Blue Finance Suomi Oy:s aktier.
Polisen har i slutet av september skickat e-post till hundratals potentiella brottsoffer runtom i landet. Polisen ber nu att mottagarna svarar på meddelandet så att man kan utreda fallet.
Meddelandet & undersökningen
- E-postmeddelandena har sänts från en e-postadress med slutet poliisi.fi.
- E-postens rubrik är "Vaatimukset ja tiedot asianomistajan asemassa epäiltyyn törkeään petokseen (rikosilmoitusnumero)" alltså fritt översatt ”yrkanden och information i ställningen målsägande för grovt bedrägeri (brottsanmälans nummer)”.
- Förundersökningen gäller G-seriens aktier från och med 1.1.2021.
- Polisen har emottagit flera undersökningsbegäranden gällande ärendet. På basen av dem har Blue Finance Suomi Oy avbrutit betalningen av dividendfordringar och upphört med att inlösa preferensaktier.
Källa: polisen
I e-postmeddelandet uppmanas mottagarna ge information relaterat till ärendet samt yrkanden på straff och ersättning, uppger polisen.
– Svara så snabbt och noggrant som möjligt ifall du fått e-post av Sydvästra Finlands polisinrättning, säger förundersökningsledare, kriminalkommissarie Riikka Laaksonen i polisens utskick.
Laaksonen ber att man kontrollerar sin e-post ifall man antar att man kan höra till målsägandena. Polisen har en lista med namn, och utgående från den har man uppskattat vilka som kan vara brottsoffer.
Riikka Laaksonen säger att polisen hittills fått ganska få har svar på mejlet – vilket vittnar om mottagarnas försiktighet.
– Man kan ringa polisinrättningens växel och begära vägledning till ekonomiska brottsundersökningen där ärendet skilt kan bestyrkas, ifall man tvekar angående meddelandets riktighet, råder hon.
Bra att vara noga
Hon påminner att polisen aldrig begär bankkoder – inte heller i detta fall.
– Det är bra att medborgarna är noggranna och det är fortfarande skäl att akta sig för olika bluffmeddelanden, betonar Laaksonen.
Polisen undersöker ärendet bland annat som grovt bedrägeri. Polisen ger i det här skedet inte mer detaljerad information om fallet.