Polisen måste få mera resurser
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Riksdagsvalet. För att Finland också i framtiden ska vara världens tryggaste land krävs mera resurser för polisen, det vill säga investeringar i högkvalitativa interna säkerhetstjänster och kompetent personal.
Detta konstateras i rapporten om den inre säkerheten från år 2021, som noggrant identifierarden komplexa och krävande säkerhetsmiljön som ställer högre krav på myndigheternas grundläggande uppgifter.
Enligt rapporten är målet att säkerställa polisnärvaro och beredskap i hela Finland, att stärka det förebyggande arbetet och garantera förmågan att bekämpa också mindre allvarliga brott.
Detta skulle innebära uppskattningsvis 8 200 poliser år 2030, ett mål som kan uppnås utan betydande tilläggsinvesteringar i polisutbildningen. År 2022 hade vi cirka 7500 poliser i Finland.
Finland har färre poliser i förhållande till sin befolkning än något annat land i Europa.
Myndigheterna spelar en avgörande roll när det gäller att garantera den inre säkerheten vid olyckor, incidenter och brott.
De flesta människor litar på att samhället hjälper dem i de allvarligaste situationerna.
En hög inre säkerhet bidrar till att skapa social trygghet.
Samma garanti för trygghet finns ändå inte överallt. Den operativa beredskapstiden, det vill säga den tid det tar för en patrullbil som fått ett uppdrag att ta sig till platsen, varierar stort mellan olika regioner i Finland och den har försämrats under de senaste åren.
De viktigaste orsakerna till den försämrade operativa beredskapen är flera uppdrag, färre poliser och höjda kvalitetskrav på verksamheten. I glesbygden kan det ta upp till flera timmar innan polisen hinner fram. Detta kan leda till att man låter bli att kalla på polis. Detta missförhållande rubbar trygghetskänslan och ökar ojämlikheten.
Så kan det inte fortsätta. Säkerhets- och rättstjänsterna ska vara tillgängliga för alla så att människor kan få den hjälp de behöver snabbt, effektivt och jämlikt i hela landet. Detta kräver tillräckligt med personal och utrustning samt ett effektivt samarbete mellan olika myndigheter.
Framför allt behövs en avsevärd ökning av resurserna för förebyggande polisarbete.
Polisens lagstadgade uppgifter är att upprätthålla samhällets och individernas säkerhet och förtroendet för polisen genom att tidigt ingripa i händelser som undergräver säkerheten.
Förebyggande åtgärder är också kostnadseffektiva, eftersom det är dyrt att reparera de skador som orsakas av brottslighet. Brottslighet med mera undergräver därtill känslan av trygghet.
Förebyggande åtgärder är också det mest effektiva sättet att inverka på gatugäng och ungdomsbrottslighet, som har blivit oroväckande fenomen under de senaste åren. Tidigt ingripande har också här visat sig vara den effektivaste metoden.
Ett tryggt samhälle är ett framgångsrikt samhälle.
Niklas Guseff Riksdagsvalskandidat, SFP