Polisen: Lämna inte värdefulla föremål på stugan
Förra året polisanmäldes 1 177 inbrott i fritidshus runt om i landet. Jämfört med i fjol har det under det senaste halvåret skett en liten minskning i antalet inbrott i sommarstugor. I slutet av september förra året var antalet 888, medan antalet inbrott och inbrottsförsök detta år var 856.
Enligt Jyrki Aho, Polisstyrelsens polisinspektör, varierar antalet inbrott årligen.
-- En enskild aktiv gärningsman eller en grupp gärningsmän kan påverka antalet på ett specifikt område avsevärt. Förutom stöld av egendom innebär många inbrott att man skapar oreda och allmän förstörelse på platsen. I synnerhet yngre gärningsmän gör sig skyldiga till sådant, berättar Aho.
Svåra att utreda
Inbrott i sommarstugor är beklagliga för ägarna och utmanande för polisen att undersöka eftersom inbrott i sommarstugor som görs under vintern ofta upptäcks först på våren, då den nya stugsäsongen börjar.
Det lönar sig alltså att försöka förhindra inbrott i sommarstugor på förhand. Det är särskilt sådan egendom som på något sätt är användbar som stjäls från stugorna. Det betyder verktyg och maskiner, fordon så som mopeder och fyrhjulingar samt släpvagnar som behövs för att flytta på dem.
- Enkelt realiserbar egendom duger. Det är beklagligt att ägarna sällan kan beskriva de stulna varorna exakt. Ofta har man inte sparat identifikationsuppgifterna. Vid identifikationen skulle foton vara en stor hjälp, säger Aho.
Såhär förhindrar du inbrott i sommarstuga:
- För bort allt värdefullt och intressant från stugan. Lämna inte kvar vapen, alkohol, elektronik, arbetsmaskiner eller annat som är lätt att sälja vidare på svarta marknaden eller på nätet.
- Om du är tvungen att lämna värdefull egendom i stugan, fotografera egendomen och spara eventuella identifikationsuppgifter. Du kan även märka din egendom. Verktyg för märkning finns tillgängliga, och med dem kan du sköta enskilda identifikationsmärkningar utan besvär.
- Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.
- Inbrottslarm och övervakningskameror samt dekaler och skyltar som upplyser om dem är klart avskräckande.
- Kom överens om att alla deltidsboende och andra invånare i området övervakar områdets säkerhet, det vill säga kontrollerar misstänkta personers förehavanden samt vid behov kontaktar polisen. När en brottsling märker att hen har noterats stannar hen vanligtvis inte på området utan söker sig bort.
Enligt Aho görs inbrotten ofta av en person som bor i grannskapet, ofta lider personen av missbruk, och har omfattande erfarenhet av all sorts brottslighet relaterad till egendom.
-- Det börjar hända kring stugorna när den aktivaste stugsäsongen är över och aktiv övervakning sällan finns. Det som finns att ta, det stjäls. För offren lönar det sig att undersöka försäljningsplatser på nätet. Där kan bekant egendom finnas till salu, säger Aho.