Personalbristen är ett resultat av politiska beslut
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Vi måste ta itu med personalbristen, skriver Petteri Orpo i en insändare den 12.1.2022.
Det kan jag hålla med om. Men däremot tror jag inte att mera av den samlingspartistiska politik som vi har fått uppleva de senaste åren bidrar till lösningen på problemet. Snarare tvärtom.
Personalbristen, liksom många andra problem, är ett resultat av politiska beslut, och kan åtgärdas genom politiska beslut.
Samlingspartiet har suttit med i alla regeringar de senaste tio åren. Under regeringen Sipilä (den senaste) sänkte man vårdpersonalens löner. Orpo var finansminister då.
Orpo gör sig också till talesman för utökad användning av servicesedlar.
I Nylands sjukvårdsdistrikt har man konstaterat att det största problemet med servicesedlar ur deras synvinkel är de administrativa kostnaderna som är förknippade med dem. Finland är det enda land i Europa, där servicesedlar har blivit populära som ett betalningsmedel för social- och hälsovårdstjänster. Varför det, om de nu är så väldigt bra? Man har ju nog anlitat privata tjänsteproducenter förr också utan servicesedlar.
De administrativa kostnaderna för en servicesedel i Nylands sjukvårdsdistrikt har landat på ungefär 50 euro. Trots att man har försökt under många år, har man inte lyckats få ner dessa kostnader.
10 000 servicesedlar innebär en (onödig) administrativ kostnad på närmare 500 000. Det är då pengar som inte används till vård.
I Sverige har tankesmedjan Tiden och Skattebetalarnas riksförbund (!) nyligen publicerat en undersökning om privatiseringens inverkan inom välfärden. Privatiseringen skulle ju göra välfärden bättre och effektivare. Men när företagen främst jagar vinst så pressas kostnaderna och därmed kvaliteten. Enskilda verksamheter kan vara bra, men för systemet är vinstintresset förödande, konstaterar man i undersökningen.
”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” – Gustav Möller (1884-1970) – socialdemokratisk finansminister i Sverige under sammanlagt 19 år och 242 dagar.