Pensionärer oroar sig för sänkt pension – "Min 94-åriga mor blir tvungen att flytta"

Tre pensionärer vid ett bord
Henry Tikander, Inga-Lill Lempiäinen och Esko Lempiäinen protesterar mot finansminister Riikka Purras planer på att sänka pensionerna.
Publicerad:

Det självklara samtalsämnet på Svenska Pensionärsförbundets (SPF) vårmöte i Åbo i onsdags var finansminister Riikka Purras (Sannf) intervju i Helsingin Sanomat samma morgon.

Där säger hon att det är oundvikligt att pensionärerna också drabbas av regeringens sparåtgärder. Exakt hur det skulle gå till säger hon inte, men sannolikt genom att låta bli att göra de årliga indexhöjningarna.

Henry Tikander, 72 och Inga-Lill Lempiäinen, 74, från Lovisanejdens pensionärer har inte mycket till övers för Purra och hennes idéer.

– Hon lovade att inte röra pensionerna, men nu bryter hon det löftet.

– Det är ingen idé att skära i pensionerna. Då får vi istället gå till socialen. Hur ska till exempel änkor med bara folkpensionen klara sig, allt har blivit dyrare och vi har redan drabbats av nedskärningarna i bostads- och socialbidragen.

Lempiäinen ger ett praktiskt exempel på hur regeringens sparprogram syns i vardagen.

– Hur ska min 94-åriga mor som får den minsta pensionen klara sig utan bostadsstöd och mindre pension? Hon blir tvungen att flytta.

Tikander säger att pensionärerna behandlas orättvist.

– Ska man spara ska det också drabba höginkomsttagarna. Det finns Varhadirektörer som tjänar 12 000 euro i månaden, medan vi ska leva på under 2 000 euro i månaden.

Cirka 150 pensionärer deltog i Svenska pensionärförbundets vårmöte i Biocity i Åbo på onsdagen.

Helsingin Sanomat har räknat ut att en utebliven indexjustering på två procentenheter skulle spara staten 400 miljoner euro. Enligt tidningen betyder nedskärningen att en pensionär med 2 000 euro i pension går miste om 40 euro per månad.

Det finns helt enkelt ingenting som det kan sparas på.

—Ilona Salonen, verksamhetsledare SPF

Svenska Pensionärsförbundets verksamhetsledare Ilona Salonen och Jan-Peter Kullberg, ordförande för SPF i Åboland och vice ordförande i förbundsstyrelsen har också läst Purras intervju.

Enligt dem bidrar pensionärerna redan i spartalkot eftersom alla nedskärningar slår hårdare mot pensionärerna än mot den arbetande befolkningen.

– Jag tycker inte om tonen i debatten då man säger att pensionärerna åker snålskjuts. Pensionen beskattas strängare än löneinkomsterna, pensionärerna lider av höjda hälsovårdsavgifter och sänkta bostadsbidrag och fattigdomen är redan ett problem bland många pensionärer. Det finns helt enkelt ingenting som det kan sparas på, säger Salonen.

Ilona Salonen och Jan-Peter Kullberg tycker att pensionärerna redan nu deltar i spartalkot och att det inte sparar några pengar att skära i pensionerna.

Enligt Salonen drar pensionärerna redan nu sitt strå till sparstacken bland annat genom att vara närståendevårdare och ta hand om barnbarn.

– Det sparar också pengar.

Kullberg är också besviken på Purra och hur pensionärerna framställs i offentligheten.

– Jag lyssnade på nyheterna i morse där det sades att det enligt Purra är nödvändigt att skära i pensionerna för att rädda statsekonomin. Men var är motiveringarna och hur sparar man? Det känns som att man bara sprider rökridåer.

– Det ligger också något putinskt över att man i debatten målar upp det som en sanning att pensionärerna är en belastning för samhället och att det är vi som förstört miljön.

Pensionärsförbunden ser andra alternativ för staten att spara pengar

I ett pressmeddelande från pensionärsförbundens intresseorganisation sägs det att skära i arbetspensionerna skulle vara en vansinnig lösning.

Nedskärningarna skulle leda till att det bara blir mer pengar kvar i pensionssystemet och att statens skatteintäkter sjunker.

Nedskärningar i folkpensionerna och garantipensionerna skulle i sin tur minska statens utgifter, men slå tillbaka i form av fattigdom bland pensionärer och ökade utgifter för socialvård, utkomststöd och kostnader för sjukdom.

Det finns andra sätt för regeringen att få bukt på statens krisande ekonomi, sägs det i pressmeddelandet.

"Statsfinanserna måste förbättras genom rättvis beskattning. Till exempel en höjning av den allmänna momssatsen med en procentenhet till nordisk nivå skulle vara rättvisare än att skära ned på äldreomsorgen eller pensionerna".

Reporter (Åbo)
Publicerad: