Pensionärer ordnar valdiskussioner med representanter från nästan alla partier i Åbo och Pargas

Annina Suominen
fem kvinnor i ett rum
Mona Lehtonen, Carita Isaksson, Eivor Huldén, Barbro Sipilä och Margita Vainio möttes i Åbo för att planera kommunalvalsdiskussionerna.
Publicerad:

Pensionärsprojektet ”Gamla rävar, grå pantrar (och flower-power)” ordnar svenskspråkiga kommunalvalsevenemang virtuellt med nästan alla partier. Det blir inte en debatt mellan olika partier, utan en presentation samt diskussion med en kandidat från Åbo och en från Pargas – båda två från samma parti. Margita Vainio, en av arrangörerna, påpekar att äldre är en viktig målgrupp i kommunalvalet eftersom många är trogna väljare som röstar flitigt. – Vi pensionärer är ganska många nuförtiden och vi vill fortfarande vara aktiva medborgare. Inför det stundande kommunalvalet vill vi utforska de politiska partiernas program i allmänhet och deras ställningstaganden om stadsplanering och äldreomsorg och -boende i synnerhet.

Evenemangen ordnas på Zoom. Varje session är cirka 1,5 timmar lång. Den första ordnas tisdagen den 11 maj klockan 17. Då är det SFP:s Kjell Wennström från Åbo och Tomas Björkroth från Pargas som deltar. Dagen efter, den 12 maj, ordnas två diskussioner efter varandra. Först ut är Samlingspartiets Ulla-Maija Vierimaa från Åbo och Eeva Bergman från Pargas, klockan 14.30. Klockan 16 är det dags för De grönas Mikaela Sundqvist från Åbo och Egon Nordström från Pargas. Den 18 maj klockan 14 ordnas en diskussion med SDP:s Camilla Kronqvist från Åbo och Carita Henriksson från Pargas. Den 20 maj klockan 16 är det dags för Vänsterförbundets Jaakko Lindfors från Åbo och Nina Söderlund från Pargas. Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Centern har hittills inte anmält att de vill delta. Information om hur man får länken till Zoom för att kunna delta hittas via abo.spfpension.fi eller Åbo svenska pensionärsklubbs Facebooksida.

Pensionärsprojektet ”Gamla rävar, grå pantrar (och flower-power)” startade för cirka ett år sedan. Sedan dess har man ordnat över tjugo uppskattade föreläsningar och evenemang med aktuella teman innan coronapandemin satte stopp för verksamheten. Pensionärerna har diskuterat aktuella saker, yogat och tränat via Zoom. 2–300 personer ingår i nätverket, främst från Åbo men även från Pargas.

Publicerad: