Partier på Kimitoön lyfter fram inflyttning, vård, unga och företagsvänlighet

Det är en dryg månad till valet den 13 juni. På Kimitoön ställer elva partier/grupperingar/valmansföreningar upp i valet med totalt 84 kandidater. I kommunalvalet 2017 var antalet kandidater 94.

För att ge läsarna insyn i partiernas valprogram bad ÅU dem lista sina tre viktigaste punkter. Nyckelord som steg fram i många av svaren var äldrevård, företagsvänlighet, inflyttning, barn och unga samt ekonomi.

Emilia Örnmark
En bro med bommar. Skylt med texten Strömma
Välkommen till Kimitoön! Många av partierna som ställer upp i valet lyfter fram inflyttningen som ett viktigt tema. Bilden är från en av infarterna till Kimitoön (Strömma bro).
Publicerad:

Vården och Almahemmet

Mest konkretion ger de inskickade punkterna i fråga om äldrevården. Den har redan i flera år varit ett hett diskussionsämne på Kimitoön och långt har det handlat om Almahemmet i Kimito. Ska kommunen bygga ett nytt Almahem, eller ska man låta en privat aktör göra det?

SDP vill bevara närservice och omsorg i kommunal regi och stöda utvecklingen av seniorboende. Partiet vill kämpa för att Kimitoön innan vårdreformen bygger ett eget Almahem.

Janne Salonens (obunden) ståndpunkt är att produktion av service till äldre ska stanna i kommunal regi och att den inte får privatiseras på bekostnad av kvalitet. Han anser att den kommunala servicen kan kompletteras med servicesedlar, men det får inte bli den huvudsakliga serviceformen.

Även Roger Thomander, den enda kandidaten för Rörelse Nu på Kimitoön, är för äldrevård i kommunal regi, för att ha kontroll över kostnaderna.

Jeanette Östman/SPT
En sjukhussäng som bäddas.
Fler partier ser gärna att det är Kimitoöns kommun som sköter vården av äldre.

SFP tangerar den här frågan i en av sina punkter, och anser att seniorhus behövs i såväl Kimito som Dalsbruk. Vidare anser partiet att kommunens egen service ska kompletteras av lokala företag och tredje sektorn, så att alla kan välja boende- och serviceform.

Centern anser att man i början av fullmäktigeperioden bör försäkra att Kimitoöns vårdfastigheter och -verksamhet är i skick, så att man även efter vårdreformen kan erbjuda primärvård och äldrevård nära dem som behöver tjänsterna.

VF vill garantera att vård och omsorg är likvärdig för alla, oberoende av ekonomisk situation.

Sannfinländarna anser att den generation som skapat välfärdssamhället förtjänar bästa möjliga vård. Därför ska deras förmåner förbättras och ett tillräckligt antal vårdplatser samt hälsovård ska finnas kvar på Kimitoön.

Samlingspartiet summerar kort och gott att hälsovården ska vara bra och fungerande.

Inflyttning och företagsvänlighet

Att lyckas i arbetet med inflyttning skapar samstämmighet bland partierna.

FS vill fortsätta arbetet med att marknadsföra kommunen i positiv anda för att locka nya invånare.

SFP anser att med markpolitik och attraktiva tomter och hyresbostäder lockar man unga att stanna kvar och nya att flytta in.

SDP vill se flera barn och inflyttning genom att möjliggöra pendling och distansarbete och genom att stöda utvecklingen av ett marininriktat gymnasium.

Emilia Örnmark
tre natursköna vykort
Kimitoön har redan tidigare satsat på marknadsföring för att få inflyttning. Till exempel med dessa vykort.

Sannfinländarna anser att en positiv inflyttningsström fås till stånd genom att erbjuda goda och mångsidiga tjänster och arbetsplatser. Man anser vidare att sysselsättningen ska stödas och att förhållandena för den arbetsföra delen av befolkningen ska förbättras.

Också Kristdemokraterna lyfter inflyttningen som en av de viktiga punkterna, och vill sträva efter att få mer bosättning på landsbygden.

Janne Salonen kopplar ihop inflyttningen med att bli en mer lockande kommun för företag. Företag ger arbetsplatser, vilket ger nya invånare men också en chans att få nuvarande invånare att stanna kvar. Han efterlyser också en förståelse för det verkliga näringslivet och företagens behov.

SFP ser livskraftiga företag med de arbetsplatser och skatteintäkter de skapar som grunden för kommunens ekonomi och utveckling. Därför ska kommunen stöda företagen med god och flexibel service. SFP tror på att distansarbete kan locka nya företag till kommunen.

Centern ser näringslivet som motorn för attraktivitet och livskraft på Kimitoön. Centern uppmanar till modiga handlingar i samarbete med regionala och nationella aktörer.

VF vill utveckla ett mångsidigt näringsliv, som skapar nya arbetsplatser. Den här utvecklingen anser man måste ske med hjälp av en noggrann miljöplanering.

Också Samlingspartiet ser det som viktigt att Kimitoön är företagsvänlig.

Öppenhet och samarbete

Att diskutera med och involvera kommuninvånarna är något som bland andra Fri Samverkan värdesätter: ”Vi lyssnar på kommuninvånarna, diskuterar med dem och beaktar deras åsikter” står det i valprogrammet.

Den här punkten lyfter också Janne Salonen, som anser att invånarna måste få en ärlig chans att delta i beslutsfattandet redan i beredningsskedet. Han anser att en början vore att streama styrelse- och nämndmöten och arrangera invånarmöten.

De Gröna anser att genom samarbete skapas riktningen för kommunen.

Ett samarbete som Kristdemokraterna lyfter fram är det med tredje sektorn och församlingen. Man anser att ansvaret för stöd till unga och äldre inte kan falla enbart på kommunen, utan till exempel inom barnskyddet kan frivilliga kopplas in som stöd till familjer.

Välmående barnfamiljer och service

På fler håll ses barnfamiljerna och servicen till dem som viktigt.

”Kommunens framtid, barnen och ungdomarna måste få känna sig lika ombesörjda och viktiga som alla andra åldersgrupper genom att också deras behov hörsammas” anser VF. Partiet vill jobba för mångsidiga möjligheter till bildning, kultur och motion.

SFP nämner barnen under rubriken Välmående invånare: ”Barnen ska få en bra start i livet. Vi ska ha daghem och skolor i en trygg miljö där inlärning och välmående betonas”.

Roger Thomander lyfter fram skolbarn och yngre barn med specialbehov. Han anser att de, och även deras föräldrar, ska få hjälp och stöd i ett tidigt skede. Inom samma tema slår han ett slag för att kommunen borde satsa på sysselsättning för barn och unga, för att hålla dem borta från droger.

Sannfinländarna lyfter barn och unga som framtidens pensionsbetalare och personal inom vården. Möjlighet till hobbyer och motion för barn och unga är viktigt. Sannfinländarna vill bevara den finskspråkiga skolan.

Också Samlingspartiet lyfter fram vikten av god service till barnfamiljer.

Gällande barn och unga för Kristdemokraterna fram att religionsfrihet bör gälla även dem.

Centern lyfter fram vikten av att servicen fungerar på hela Kimitoön, också på landsbygden, i skärgården och i periferin.

Här hakar Fri Samverkan på och skriver i sitt valprogram att hela Kimitoön ska utvecklas och att man ska ta fasta på styrkorna inom kommunens olika områden. Grupperingen ser också att god service på två språk är viktig.

Balanserad ekonomi

En fortsatt strävan mot en balanserad ekonomi lyfts fram. ”Kommunen har inte råd att lyfta stora lån för verksamheten, utan vi måste anpassa den efter våra ekonomiska förutsättningar” anger Fri Samverkan i sitt valprogram.

SFP anser att en välskött ekonomi skapar förutsättningar för god service och ansvarsfullt miljöarbete.

Ekonomin lyfter också De Gröna fram: att grunden för den bör vara hållbar. Vidare fokuserar De Gröna självfallet på miljön, och anser att miljöprogrammet ska uppdateras, samt att klimatåtgärderna ska enhetligas enligt politiken i Egentliga Finland och resten av landet.

Eftersom Fri Samverkan inte mötts för att lyfta fram de tre viktigaste punkterna, enligt ÅU:s förfrågan, levererar gruppen hela valprogrammet. För artikeln har ÅU tagit fasta på de tre första punkterna i valprogrammet.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: