Pargasbroarnas projektchef ligger inte sömnlös ännu – han hoppas att marknadsläget lugnar sig mot hösten

Mikael Heinrichs
en bro med ett fartyg och en kran i förgrunden
Bottenundersökningarna pågår som bäst vid Hessundet och kommer att fortsätta här och vid Rävsundsbron fram till sensommaren.
Publicerad:

Brobyggaralliansens projektchef Janne Wikström på Trafikledsverket har inte legat sömnlös den senaste tiden trots att trycket på det kostnadstak för de nya broarna som riksdagen beviljade hela tiden blir allt hårdare.

Nya Rävsundsbron och Hessundsbron beviljades 128 miljoner euro i samband med att man behandlade den tredje tilläggsbudgeten i juni i fjol. Men inflationen och särskilt prisstegringarna på olja och energi äter upp en stor bit av den kakan.

– Vi har kanske litet tur i oturen i och med att vi ska slå fast vår målkostnad som inkluderar en skälig riskbuffert för brobyggena först i samband med att själva byggnadsarbetet inleds i höst eller allra senast vid årsskiftet 2022–2023. Min förhoppning är att marknadsläget hinner lugna sig litet till hösten, så att vi åtminstone kan begära in offerter, säger Wikström.

Leveranssäkerheten den största utmaningen

Att prisnivån på stålkonstruktioner i och med kriget i Ukraina inte kommer att återgå till den tidigare nivån ser han som självklart, men just nu går det inte ens att hitta leverantörer för stålprodukter som kan garantera en viss leveranstid.

– Leveranssäkerheten är det största problemet just nu, inte enbart kostnaderna som stigit kraftigt redan innan Ukraina.

För nya Hessundsbrons del säger Wikström att det ännu kan bli aktuellt att överväga en konstruktion i armerad betong om det visar sig att tillgången på material och kostnadsutvecklingen blir för svåra bitar att lösa.

Inga större överraskningar under ytan

Som bäst undersöks bottnen vid båda de kommande byggplatserna, vid Hessundet och Rävsundet, där man redan tagit över 500 prover från bottnen och berggrunden under vattenytan.

Arkiv/Mikael Heinrichs
en man i en gul jacka
Brobyggaralliansens projektchef Janne Wikström ligger inte sömnlös om nätterna.

– Vi är ungefär halvvägs med det arbetet just nu och räknar med att vår underleverantör blir klar med arbetet i augusti. Tack vare de uppgifter vi får om hur det ser ut under ytan kan vi minimera riskerna vid själva byggandet och stöda planeringen som pågår samtidigt med provtagningen.

Ingenjörerna vid planeringsborden får uppgifterna direkt till sina skärmar så gott som i realtid och kan vid behov justera sina planer allt efter som jordmånsmodelleringen framskrider.

– Tidtabellsmässigt ligger vi rätt bra till just nu, trots att efterfrågan på bottenundersökningar i hela landet just nu är enorm. Trots det har vi haft minst två arbetsgrupper, emellanåt till och med tre, på plats.

Enligt Wikström har man inte stött på några desto större överraskningar under mätningarna. Det är branta bergssluttningar med partier av mycket mjuk lera emellan sig som gäller.

Reporter (Pargas)
Publicerad: