Pargas Rotary skötte källmiljön

Källan i Bläsnäs. I dagens läge är omgivningen rätt vildvuxen.
Publicerad:

En av de aktiva i Pargas Rotaryförening som några år tillbaka hörde till dem som frivilligjobbade med Bläsnäskällans omgivning är Sven Engblom.

– Vi sanerade och planterade i källans omedelbara omgivning, fixade upp sluttningen och försökte få miljön omkring prydlig. Men något regelbundet underhåll hörde aldrig till oss i Rotary, säger Engblom.

Att vattnet ville rinna fel och inte i den ränna det var tänkt, bidrog också till att föreningens intresse minskade. Folk besökte inte platsen i samma utsträckning längre.

Att källan har en månghundraårig historia och är bekant för många i Pargas, det är obestridbart, enligt Engblom.

Han erinrar sig att den i skrifter skulle ha nämnts användas redan på 1600-talet, då sjöfarare kom in i Bläsnäsviken för att hämta friskt vatten.

I dagsläget ställer också Engblom den öppna frågan att "vem har nu riktigt ansvar för en källa?"

– Det var ju annat tidigare då vattenkvaliteten i Pargas inte på alla håll var så bra, och många hushåll hämtade vatten från källan. Men nu då vattnet är bra är läget ett annat, säger Engblom.

– Det Rotary kunde göra är att finansiera en pump, om staden så önskar och den behövs.

De aktiva i Pargas Rotary gör många punktinsatser för det allmänna goda; de har bland annat målat staket i Centralparken, skaffat och planterat körsbärs- och andra träd både till Centralparken och andra ställen, de underhåller naturstigar på Lemlaxön med mera.

– Vi lade också grunden till Viola Renvall-parken, rosparken vid stadshuset. Vi skaffade rosorna men staden har tagit över skötseln, och har gjort det fint. Det är den finaste parken vi har. För att regelbundet sköta en park är, är precis som med källan, inte riktigt föreningens grej.

Läs också: Pargasbo ledsen över Bläsnäskällans förfall.

Läs också: Staden förklarar hur underhållet av källan trappades ned.