Pargas deltar i fortsatt Föliutredning trots allt – styrelsen gick enhälligt mot beredningen

Arkiv/Mikael Heinrichs
Pargas fortsätter utreda ett Föli-medlemskap efter stadsstyrelsens viljeyttring.
Publicerad:

Stadsstyrelsen i Pargas inledde måndagens sammanträde med att få höra om den preliminära utredningen om ett medlemskap i Åboregionens kollektivtrafik Föli. I beredningen av näringslivschef Tomas Eklund med stadsdirektör Patrik Nygrén som föredragande var förslaget att staden blåser av spelet och tackar för sig i riktning Föli, eftersom man bedömde kostnaderna som för stora.

Men Vänsterförbundets Nina Söderlunds förslag om att staden trots allt deltar i den fortsatta utredningen, vars prislapp beräknas landa mellan 5 000 och 8 000 euro, godkändes enhälligt av stadsstyrelsen.

Den fortsatta utredningen sker under 2021 och eventuella beslut fattas under 2022. Enligt en preliminär bedömning kunde nya kommuner enligt den här tidtabellen ansluta sig till Fölis gemensamma trafik till exempel från och med 1.6.2024.

Dyrt, men värt att utreda i alla fall

Kostnaderna för staden enligt det nuvarande systemet, där NTM-centralen står för hälften av den återstående kostnaden efter Föli-andelen ligger kring drygt en miljon euro för trafiken på linjerna 801–802 och 901–904 medan kostnaden i sin helhet skulle falla på staden om man går med i Föli.

Då landar den årliga prislappen på cirka 2,15 miljoner – plus att man får stå för engångskostnader på omkring 270 000 euro som anslutningsavgift.

Söderlund sticker inte under stol med att det är dyrt att gå med i Föli, men samtidigt kostar det inte mycket att delta i den fortsatta utredningen. Besluten fattas trots allt i ett senare skede och då är det bäst att ha all fakta på bordet.

Kollektivt skulle bli mer attraktivt

Bland annat har regionbiljetten upplevts som problematisk i sin nuvarande skepnad för dem som inte använder sig av bussen dagligen och ska vidare med Föli-bussar från S:t Karins eller Åbo.

I den nya Seutu+ -biljettappen som ska eliminera det tidigare dubbelkortsförfarandet kan man i nuläget endast köpa periodbiljett att kombinera med Föli-kortet, inte 22 eller 44 resors seriebiljetter.

Reporter (Pargas)
Publicerad: