Paavo Nurmi Games blir endagstävling igen – ordnas under upptrappningen till VM

Jesper Lindblom
en friidrottstävling
Det var glesare i publiken under årets Paavo Nurmi Games, på grund av coronan. Nästa sommar hoppas arrangörerna på normala omständigheter.
Publicerad:

Paavo Nurmi Games återgår till att bli en endagstävling från och med nästa sommar. Tävlingen ordnas som en del i Internationella friidrottsförbundets Guldliga, och lägger sig mellan Diamantligans två deltävlingar i Rom och Oslo, den 9 respektive 16 juni.

– Tävlingsdatumet är perfekt. Det infaller två veckor innan gränsen för när VM-rankingpoängen slutar räknas och man inte längre kan slå kvalgränserna, säger tävlingarnas vd Jari Salonen i ett pressmeddelande.

Det innebär att tävlingarna troligen kommer att locka toppidrottare som försöker ta sig till VM, något som i längden är positivt både för Paavo Nurmi Games och publiken.

Grenprogrammet kommer att planeras så att det stöder de finländska idrottarnas jakt på rankingpoäng.

Salonen förväntar sig att tävlingarna i sommar återvänder till vardagen efter två år i coronans skugga.

– Det senaste året var det en stor risk att ordna Paavo Nurmi Games. Vi kunde bara ha 3 000 i publiken per dag, jämfört med 10 000 normalt. Dessutom tillkom andra kostnader, som coronatest och liknande.

Tvådagarskonceptet gav ändå möjlighet till fler grenar och mer publik.

– Trots det så blev det en liten ekonomisk förlust. Men inte så stor att den påverkar den framtida verksamheten, säger Salonen.

Publicerad: