På torsdagen inleds ett nytt läsår på Sirkkalagatan – se bilder på nya skolan!

Maja Meurman
Kvinna framför skolbyggnad.
På torsdag flyttar Sirkkala skolas elever in i den nyrenoverade skolan. Rektor Elise Kurtén är lättad och ivrig.
Publicerad:

– Äntligen!

Det säger Elise Kurtén, rektor för Sirkkala skola, om den nyrenoverade skolan. "Äntligen!" är årets motto, säger hon.

– Det är en så glädjande tidpunkt vi lever i just nu. Det är otroligt härligt att vi äntligen är här.

Efter en lång process och två läsår i Kärsämäki kan eleverna och personalen nu återvända till Sirkkalagatan.

En alldeles ny byggnad har byggts som är sammankopplad med byggnaden Pomona som invigdes 2001. De övriga tre husen har totalrenoverats.

Planen var att det skulle stå klart i början av juni, men den 1 augusti fick personalen stiga in i de nyrenoverade byggnaderna.

Maja Meurman
Sirkkala skola nybyggd.
Den nya skolbyggnaden är byggd i en sluttning på gården och har förenats med byggnaden Pomona.

En gång i tiden fanns det en äppelträdgård på den plats där Sirkkala skola finns i dag. På skolgården finns två äppelträd och själva äppelgårdens historia går tillbaka till 1600-talet.

Äppeltemat har därför fungerat som inspiration för skolbyggnadernas namn sedan länge. Byggnaderna heter bland annat Pomona och Roten, men det så kallade Kärnhuset, som betecknades som hus nummer tre på ritningarna finns inte kvar.

– Kärnhuset är ett namn som vi försöker glömma eftersom det var så mycket strul med huset. Det här säger jag med glimten i ögat, men vi använder inte "trean" som namn på något hus längre för att vi tänker att det kan vara olycksbådande.

Kurtén säger att de vill fortsätta med traditionen och ge byggnaden ett namn som kan förknippas med äpplen. Tanken är att de ska ordna en namntävling.

Också inne i huset är äppeltemat närvarande. Det finns dynor och fåtöljer i äppelträdens färger, det vill säga olika nyanser av rött, orange och grönt.

Maja Meurman
Sirkkala skolas personalrum med soffor.
Det nya personalrummet är öppet och fräscht, och inrett i äpplets färger.
Maja Meurman
Rum i skolbyggnad med trädmöblemang i mitten.
På Sirkkala skolas gård finns flera hundra år gamla äppelträd, och skolans tema syns nu förutom i byggnadernas namn även i inredningen.

Årskurserna har sina klassrum i olika hus eller på olika våningar. De yngre årskursernas klassrum finns i nybygget, där också förskoleundervisningen nu ska ordnas.

En lång era på Vårdbergsgatan är förbi i och med att morgon- och eftermiddagsverksamheten också nu ordnas i nybygget.

Femte- och i sjätteklassarna har sina klassrum i de renoverade trähusen. I dem är allt nytt men väldigt många gamla detaljer finns kvar.

– De är totalrenoverade, endast byggnadernas stockar bevarades. Allt är nytt med en enorm respekt för gammalt, titta så vackra dörrar, brukar jag påpeka, säger hon.

Maja Meurman
Gamla trähus.
De äldre trähusen vid Sirkkalagatan, i folkmun kallade "Roten", är ommålade i en grön färg. De har totalrenoverats, men man har beaktat det gamla.
Maja Meurman
Skolbyggnad inifrån.
I de nyrenoverade trähusbyggnaderna huserar femte och sjätte klass.

Byggprocessen som pågått i några år har gått bra enligt Kurtén som berömmer arkitekterna Laura och Niklas Kronberg som har varit lyhörda. Personalen har också varit involverad i processen.

Till exempel har musiklärarna deltagit i diskussioner om utrymmen för musikundervisning. Kurtén säger att personalen tillsammans kom med många önskemål.

– Vi var överens om att vi inte vill ha öppna landskap. Med tanke på att vi också har barn med specialbehov är det väldigt viktigt att ha en trygghet i väggar.

På skolan finns också flyttbara väggar för att dela in ett större utrymme i två rum eller förstora utrymmet.

Maja Meurman
Rum med flyttbar vägg och bord och stolar.
Att eleverna känner sig trygga i den nya byggnaden är huvudsaken. Därför finns både större och mindre utrymmen, och väggar som kan flyttas enligt behov.

På skolgården ville vi man ha många olika möjligheter till att röra på sig.

Nybygget är större än hus som stod där tidigare och vissa har varit oroliga över att det finns mindre utrymme på gården.

– Men å andra sidan utnyttjas gården bättre nu. Vi är också väldigt skyddade här, vi har byggnader och staket runt oss.

På gården finns till exempel en ny klättervägg och en amfiteater. Skolan är också belägen nära Kuppis och Idrottsparken, vilket är ett stort plus.

– Vi var varit borta så länge och nu märker vi igen hur fantastiskt läge vi har. Jag vill ändå betona att vi hade bra år i Kärsämäki. Nu ska vi vänja oss vid att vara i flera olika byggnader. Vi har med personalen kommit överens om att det är viktigt att vi bevarar gemenskapen även om vi nu jobbar i olika hus, säger Kurtén.

Maja Meurman
Person klättrar på klättervägg.
Skolan är täckt av konst som eleverna bidragit med. Här demonstrerar rektorn hur den nya klätterväggen ska användas.

Både utanför och inne i den nya tegelbyggnaden kan man se konstverk i form av ritade figurer.

Det är fjolårets elever som har skapat konst med konstnären Maikki Rantala. Hon vann Åbo stads konsttävling för Sirkkala skola som ordnades för några år sedan.

Barnen fick först se på gamla tegelmästartecknen som finns inritade på tegelstenar i Domkyrkan. De fick sedan själva rista in sina egna tecken.

Rantala förstorade tecknen och förverkligade projektet. Nu pryder barnens tecken väggarna på olika ställen i det nya huset.

– Jag vet att det är roligt för barnen att hitta de tecken som de själva har ristat, säger Kurtén.

Maja Meurman
Kvinna framför glasvägg med konst.
Rektor Elise Kurtén lyfter fram elevernas del i konsten som syns runtom skolan, bland annat i form av elevernas egna tegelmästartecken.

I Sirkkala skola var det länge utrymmesbrist eftersom alla hus inte kunde användas och därmed begränsades även elevantalet.

I och med renoveringen ska flera elever nu rymmas i skolan som ska bli treparallellig, från att ha haft två parallellklasser per årskurs.

Utöver det finns smågrupper för elever med specialbehov, men nuförtiden är den tidigare Sirkkalabacken en del av Sirkkala skola.

Det är ändå inte ett alldeles nytt arrangemang utan Kurtén säger att de redan under en längre tid övat på det, till exempel genom kompanjonlärarskap, det vill säga att ha flera lärare i samma grupp.

– Vi har fortsättningsvis smågruppsundervisning för elever som behöver det, men vi jobbar också en hel del med inkludering. Alla elever får sitta i samma klass, men i klassen finns då förutom lärare även speciallärare och skolgångshandledare.

Inför läsåret i år har dessutom skoldistrikten upphört.

Redo för skolstart

Kurtén påpekar att eleverna inte blir fler omedelbart, utan att det sker stegvis.

På torsdagen den 10 augusti inleder över 260 elever läsåret i de nya skolbyggnaderna. Ungefär 50 personer jobbar på skolan.

Enligt Kurtén har flytten gått utan egentliga besvär och inget större problem har dykt upp. Allt är inte färdigt och de har märkt att vissa saker fattas, men det handlar om detaljer som till exempel trallar vid ingångarna.

– Det är en massa sladdar, smartnycklar och så vidare, allt ska falla på sin plats. Det kan fattas något här eller där, men vi fokuserar på det positiva. Det är en väldigt god grund som nu är lagd, säger Kurtén.

Arkiv/Maja Meurman
Pulpeter i klassrum.
Det var viktigt att de yngre eleverna skulle få behålla sina traditionella pulpeter med förvaring, berättar rektorn.
Maja Meurman
Sirkkala skolas nya skolbyggnad.
"Kärnhuset" jämnades med marken och i dess ställe reste sig en större tegelbyggnad, som ännu inte fått ett namn.
Publicerad: