Reportage
Överraskning på Åbo begravningsplats ledde till oväntad vänskap mellan designern Marina, 75 och filosofen Tuomas, 79
Över 1800 euro. Så mycket pengar ur sin privata kassa har filosofen Tuomas Tolonen, 79 i Åbo lagt ner på att restaurera en 179-årig grav på begravningsplatsen i Åbo. Det fick Marina Trapp, 75 att baxna. Inte bara över summan pengar, utan också över intresset för det förflutna. Tuomas möda och Marinas nyfikenhet ledde för ett par år sedan till en oväntad vänskap mellan den pensionerade filosofen och den tidigare textilformgivaren. De är dessutom är knutna till varandra via ett vitt förgrenat släktträd. Båda har band till en av de äldsta Åbosläkter som fortfarande lever vidare: familjen Trapp.
Marina, ingift i släkten Trapp, tog sig för något år sedan an gamla papper och dokument som rörde familjehistorien. Med tilltagande ålder har intresset för släktgravar blivit större och besöken på begravningsplatsen tätare. Marina besöker inte bara sin egen släkts gravar utan också makens – och de är många eftersom släkten Trapp förgrenats i Åbo i 300 år.
Två nya gravar!
För ett par år sedan möttes Marina på begravningsplatsen av en rejäl överraskning: Två helt nya gravar, i form av liggande stenplattor, hade plötsligt uppenbarat sig intill ett par andra trappska gravstenar. Det var gravstenar som tillhörde Christian Trapp (1769-1841) och Anna Sophia Trapp (1779-1827). Varifrån hade dessa gravar grävts fram – av vem och varför?
Envist detektivarbete gav henne så småningom svar. Via en av stenhuggarfirmorna vid begravningsplatsen – som restaurerat den nygamla gravstenen - fick hon kontakt med Tuomas Tolonen som tagit initiativet till restaureringen. Tuomas rör sig också gärna på begravningsplatsen och hade noterat att det en bit under gräsmattan intill en av de trappska gravarna skymtade gamla stenplattor. De väckte hans nyfikenhet och han ombesörjde att de grävdes fram och restaurerades. Hans glödande intresse för släkten som följer släktens gång ledde därmed till att två nygamla, närmare 180-åriga trappska gravar nu åter står i dagsljus.
För Marina innebar bekantskapen med den gamla Åbofilosofen Tuomas möte en helt ny värld. – Han är alldeles otrolig i sin kunskap om historien. Dessutom en mycket speciell och originell personlighet! Tuomas låter sig inte bekommas av det smickrande omdömet. Han tänder lugnt sin pipa och leder oss målmedvetet framåt på begravningsplatsen, där vi stämt möte en klar oktobereftermiddag. De gulnande trädkronorna, doften av multnande löv och det låga eftermiddagsljuset skapar en stämning som gör det lätt att förflytta sig bortom det brusande nuet och in i världar som en gång varit. –Det finns många som gått före oss som jag känner bättre än personer som lever idag, säger Tuomas Tolonen.
Han har en lång karriär bakom sig som humanist och filosof. Han har i åratal undervisat i filosofi vid Åbo universitet. Vid Turun klassillinen lukio utgjorde han som mångårig lärare i religion och historia en länk i en lång kedja: skolan grundades av en släkting till honom och sedan dess har någon ur familjen ständigt innehaft en lärarpost i skolan. Numera undervisar Tuomas son skolans elever i religion och historia. Skolan är Åbos äldsta finskspråkiga gymnasium, grundat år 1879. Tuomas Tolonen hör till släkten Trapp i åttonde led. Det gör även Marina Trapps make. – För mig är det självklart att känna till och vårda förfädernas minne, säger Tuomas Tolonen. Därmed föll det sig honom fullständigt naturligt att ägna både pengar och krafter åt restaureringen av den trappska graven, som i över 50 år varit glömd och gömd under gräs och mossa.
Äldsta Åbosläkten
I en artikel i ÅU den 5 januari 1980 avslutade Meta Torvalds en serie om ”uråboborna” med en betraktelse över släkten Trapp. Torvalds, som åren 1971-77 var ÅU:s chefredaktör, skriver i sin artikel att släkten Trapp med största sannolikhet är den Åbosläkt som har de flesta släktled bakom sig under samma namn. ”Mer ur-Åbobo än en Trapp lär knappast någon kunna påstå sig vara” skriver Torvalds. Släkten kom till Åbo år 1722 med bokbindaren Christian Trapp som flyttade in via Stockholm från Reval (numera Tallinn). Namnet Christian har flitigt förekommit i släkten sedan dess, liksom intresse för handel och sjöfart. Följdriktigt heter även Marina Trapps make Christian och har en karriär som sjökapten bakom sig.
Den Christian Trapp vars grav Tuomas Tolonen såg till att åter kom i dagsljus föddes år 1769. Han hade en betydelsefull roll i Åbo som borgarståndets ombud vid Borgå lantdag.
Han och hustrun Anna Sophia fick 10 barn. Tuomas härstammar från den led som följde på dottern Anna Sophia (född 1808) och Marinas make Christian från sonen Ernst Otto (född 1812). Marinas make bär namnet Christian i åttonde led. Så vitt hon känner till finns det inom släkten ytterligare en Christian i nionde släktled.
"Så skojigt att ha lärt känna Tuomas!"
Tuomas och Marina ringer varandra med jämna mellanrum och brukar träffas över en kopp kaffe. I sitt hem i en trähuslägenhet på Tjärhovsgatan i Martinsbacken förvarar Tuomas sin samling på över 10 000 böcker. Så gott som varje föremål i hemmet har en historia knuten till familjen och släkten – som är anrik och befolkad av märkesmän ur vår nationella historieskrivning. Hans minne är skarpt och i hans tal flödar både historisk sakkunskap och anekdoter. – Det är så hemskt skojigt att ha lärt känna Tuomas! säger Marina.
Glöm inte släktens historia!
Marina och Tuomas förenas av en gemensam förhoppning: Att fler unga idag ska fatta intresse för de generationer som gått före oss. Om släkters minnen faller i glömska kan värdefull kunskap för alltid gå förlorad. – Utan minnen och kännedom om det som en gång varit har vi svårt att förstå det som sker idag, säger Tuomas. – Själv vill jag inte glömma. För mig är det dessutom lika viktigt att minnas farmor Sigrid som att minnas Mannerheim. Idag, på allhelgonadagen, vårdar Tuomas och Marina rituellt minnena av tidigare släktled. Tillsammans går de för att tända ljus på Christian och Anna Sophia Trapps gravar. De må vara döda sedan århundraden, men minnet av dem har materialiserats i en nyfödd vänskap.