Otippad guldmålvakt i Karislaget: "För BK betyder det här massor"

Kristoffer Nöjd
En man som sitter på en terrass.
Niclas Zweigberg gjorde comeback i handbollsligan och tog FM-guld med BK-46.
Publicerad:

Till vardags är NiclasZweigberg tvåbarnspappa och huvudförtroendeman på Raseborgs stad. På fritiden är han en reslig handbollsmålvakt, 34 år gammal och med marginal äldst i herrlaget i BK-46. Nu är han också finländsk mästare.

-- Det var en ganska främmande tanke att jag skulle vara med och ta guld i år då jag såg BK åka ut i semifinalen mot Dicken i fjol. Jag led med BK men hade inga tankar på att dra på mig handbollsskorna igen.

Niclas Zweigberg, eller "Svaije" som han kallas, är lite sliten efter onsdagens guldfest i Karis, dit man anlände efter att ha slagit Dicken med 33–19 (15–11) i Britas i Helsingfors.

Festen slutade klockan 6 på morgonen för honom och lär ha pågått längre för en del. Men allt firande är välförtjänt. Det är 16 år sedan BK:s senaste guld. Det här var det 21:a guldet för klubben.

Är det början på en ny guldera?

– Vi kommer inte att kunna tävla med Cocks sett till deras ekonomiska resurser. Men för BK betyder det här guldet massor. Nu har juniorerna något att sikta mot precis som man själv hade som liten. Det är också stort för Karis som stadsdel i Raseborg att få tillbaka guldet efter så många år, säger Zweigberg.

Alla valörer

Guldmedaljen kompletterar Zweigbergs tidigare meriter, ett brons från säsongen 2006-2007 och ett silver från säsongen 2016-2017.

– Nu kan man väl kalla sig rutinerad.

Det var efter silvret han slutade spela handboll, vilket också sammanföll med att han skulle bli pappa för första gången.

Att han sitter och svarar på frågor om ett FM-guld kan förklaras med att "det ena ledde till det andra".

– Akademilagets tränare Robin Karlsson frågade om jag ville komma med och hjälpa hans unga lag i division I. Jag klarade mig bra där och på grund av skadeproblem och corona fick jag göra inhopp i ligalaget.

– Vi hade en klar rollfördelning. Mitt jobb var att komma in och ta straffar och tillföra rutin, i synnerhet till de yngre spelarna.

I den avgörande och sista finalmatchen räddade Zweigberg två straffar av tre (en straff blev bom).

– Då jag tog den första straffen ledde vi med sex mål. Då knäckte vi nog Dicken för gott. Det var en mäktig känsla att få rädda en straff och ha publiken bakom sig såsom i går, säger Zweigberg.

– Motsvarande stämning var det senast BK vann guld och man själv satt på läktaren. Publiken har varit ett enormt stöd under hela säsongen. Kulturen har kommit tillbaka och börjar närma sig det den en gång i tiden var.

Roligt vinna med egna killar

Zweigberg säger att bredden och den goda stämningen i laget var avgörande för guldet.

– Vår största konkurrent Cocks hade interna problem under hela säsongen. Vi hade en mycket större bredd i laget. "Gea" (tränaren Andreas Rönnberg red. anm.) kunde räkna med att också inhopparna gjorde sitt jobb.

I BK ingick bara två utsocknesspelare, MarkusViitkar och Rony Levén , resten var egna produkter.

– Det har varit en speciell stämning på träningarna i och med att alla känner varandra. Det känns roligt att kunna vinna med det här gänget och inte med ett inköpt lag.

Zweigberg säger att hans något överraskande återvändo till elithandbollen med guldet som kronan på verket, har gett honom mersmak.

– Nu ska det här få sjunka in i några dagar. Sedan ska jag ta en diskussion med min sambo och med BK om hur man kunde få familjelivet och handbollen att gå ihop. Det känns fint att komma hem och få vara mer med barnen igen. Handbollen har tagit mycket av vår gemensamma tid.

Om man vill se vinnarlaget och känna av guldyran så kan man ta sig till Karis bollhall klockan 18 på måndag den 23 maj då det ordnas en tillställning för sponsorer och fans i bollhallen i Karis.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: