"Österbladska tomten i Åbo kunde bli friluftsmuseum som omfattar företagsverksamhet"

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Österbladska tomten. Varför är det viktigt att vi känner till hur man levde förr?

Det är viktigt på många sätt – för vår identitet, för vår mänsklighet, för vår framtid, för vårt arv att vi känner till varifrån vi kommer.

Magister Irja Sahlberg var mån om att byggnader som borde bevaras som ett arv för eftervärlden omvandlas till friluftsmuseum.

På det här sättet behålls byggnadens charm och de kan berätta om vad byggnaden har använts till och vilka som arbetade eller levde här.

"Österblads friluftsmuseum" omfattar en tidsepok av företagsverksamhet. 230 år av företagsverksamhet med början från Adam Stenvall , Gustaf Wilhelm Säve , Jakob Julius Österblad till Axel Wiklund .

Qwensels hus är ett ypperligt bevis på vilket sätt man kan omvandla en L-formad byggnad till ett friluftsmuseum, som apoteksmuseum.

I apoteksmuseet kan besökaren se hur apotekaren arbetade och vilka redskap apotekaren använde.

Byggnader borde bevaras som byggnadsarv för sin arkitekturs skull och för att berätta om vilka metoder man använt vid olika byggnadsskeden.

Det är också viktigt att för vårt arv dokumentera byggnader som ser ut att vara i så dåligt skick att enda räddningen för byggnaden är rivning.

Dokumenteras inte byggnadsarv för eftervärlden är en riven byggnad borta för evigt.

Magnus Taxell

Publicerad: