Osmo från S:t Karins donerade blod för 180:e gången – på Åbo Svenska Teater som firar 180 år
Osmo Koskinen från S:t Karins visste inte om det själv, men när han stegade fram till Åbo Svenska Teaters stora scen för att donera blod var det för 180:e gången.
– Jag har inte räknat. De berättade för mig när jag anmälde mig.
Det var en händelse som såg ut som en tanke, för ÅST firar 180 år och har som mål med onsdagens blodgivarjippo att få blod från 180 donatorer.
Första gången som ÅST och Blodtjänst i Åbo ordnade blodgivningen var målet 100 påsar blod – för att fira Finlands jämna år. Då slöt 142 donatorer upp.
Året därpå samlade man ytterligare lite mer blod och i år är målet alltså 180 påsar blod. Det ska gå vägen, tror ÅST:s informatör Maria Olin, bland annat tack vare att Åbo Akademis studentkår är med som samarbetspart.
När ÅU besökte ÅST:s stora scen strax efter 12.30 hade drygt 20 personer donerat blod. När kvällen var till ända hade närmare 200 personer donerat. Osmo Koskinen var alltså en av dem.
Hur kommer det sig att du donerat så många gånger?
– Som allt annat i livet var det av en slump. Jag började donera när jag studerade i Björneborg och det blev en vana. Dessutom har jag en sällsynt blodgrupp, O–, som duger åt vem som helst. Det finns bara 4 procent av oss i Finland, säger Koskinen och skämtar att om han själv kommer att behöva blod någon gång så är det troligen hans eget.
Men det finns ett allvar i handlingen att donera.
– Det är en liten sak som kan rädda liv. Jag rekommenderar varmt att alla gör det, säger Koskinen.
Förr donerade han en gång i månaden, nuförtiden gör han det 4 gånger om året – med ålderns rätt.
Richard Printz, fjärde årets studerande på den samhällsvetenskapliga linjen på ÅA, har en bit till 180 men har trots det dragit sitt strå till stacken.
På onsdagen donerade han blod för sjunde gången.
– Det är lätt och relativt smärtfritt och det kan hjälpa andra. Jag har bekanta vars liv räddats av donerat blod.
Blodgivningen på ÅST pågick fram till klockan 18 i dag. Det som gladde Blodtjänst speciellt mycket var att över 30 förstagångsdonatorer hade hittat till ÅST.