Orpo: "Finland är beredskapens stormakt" – myndigheterna mer vaksamma än tidigare

Fanni Uusitalo/Statsrådet
Statsminister Petteri Orpo bekräftade under presstillfället att läckaget i gasledningen Balticconnector lokaliserats inom Finlands territorium.
Publicerad:

Statsrådet kallade till presskonferens i dag klockan 17.30. På plats var statsminister Petteri Orpo tillsammans med representanter för olika myndigheter.

På presskonferensen behandlades den läcka som på söndagen lokaliserades i gasledningen Balticconnector, som går mellan Finland och Estland. Myndighetsrepresentanterna ville inte gå in på detaljer kring hur gasledningens skada kan ha uppstått, men konstaterade att skadan inte kan ha uppkommit av misstag.

– Förundersökningen leds av Centralkriminalpolisen och för tillfället går vi inte in på några spekulationer, säger kriminalöverinspektör Timo Kilpeläinen.

Fanni Uusitalo/Statsrådet
Timo Kilpeläinen, kriminalöverinspektör vid Centralkriminalpolisen.

Enligt konteramiral Markku Hassinen från Gränsbevakningsväsendet finns det för tillfället inga tecken på en explosion. Undersökningar på det aktuella området inleddes på tisdagsförmiddagen.

– Det är väldigt mycket trafik i det här området. Många slags fartyg från många olika stater rör sig där, säger Hassinen.

Fanni Uusitalo/Statsrådet
Från vänster: Arbets- och näringsministeriets överdirektör Riku Huttunen, Heidi Kivekäs, enhetschef vid Traficom, kriminalöverinspektör Timo Kilpeläinen från Centralkriminalpolisen, statminister Petteri Orpo, konteramiral Markku Hassinen och flottiljamiral Janne Huusko, huvudstabens beredskapschef vid Försvarsmakten.

Arbets- och näringsministeriets överdirektör Riku Huttunen säger att landets tillgång till gas tryggas av LNG-terminalen i Ingå. Skadan som uppkommit på Balticconnector-ledningen påverkar inte konsumenterna.

Petteri Orpo manar till lugn och försäkrar att landets beredskap är stabil.

– Finland är beredskapens stormakt. Vår beredskap ligger fortfarande på normal nivå, men vaksamheten är skärpt, säger Orpo.

Datakabel i Finska viken också skadad

En datakabel mellan Finland och Estland har också skadats.

Enligt teleoperatören Elisa hade kabelskadan en inverkan på bolagets nätförbindelse till Estland. Elisas kunder påverkades ändå inte eftersom det rörde sig om en reservförbindelse.

Datakabelns skada uppstod på estniskt vatten, och således utreds skadan av estniska myndigheter.

Presidenten gav utlåtande

President Sauli Niinistö kommenterade inför presskonferensen att skadorna på gasledningen och datakabeln sannolikt uppstått till följd av yttre påverkan. Niinistö säger att han har diskuterat saken med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i dag.

Sent på eftermiddagen skrev Stoltenberg på plattformen X att Nato är redo att försvara berörda allierade.

Presidenten framhåller att landet har god beredskap och att händelserna inte påverkar Finlands försörjningsberedskap.

Reporter
Publicerad: