Oron för ÅA i Vasa är befogad

Entré till röd tegelbyggnad, ovanför ingången en skylt med texten Åbo Akademi Vasa.
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den nyligen presenterade organisationsreformen vid Åbo Akademi har väckt frågor och en befogad oro i Vasaregionen. Att det lokalt förankrade ledarskapet nu riskerar att försvagas kan komma att påverka hela den regionala utvecklingen inom högre utbildning mer djupgående än vad som idag kan förutses.

Historiskt har högre utbildning i Österbotten ofta varit föremål för debatt och diskussion, inte minst kring behovet av regionalt självbestämmande och tydligare lokal förankring.

Redan på 1990-talet diskuterades aktivt alternativa lösningar, bland annat etableringen av ett eget universitet eller en tvåspråkig högskola. Dessa alternativ har med tiden tonats ner eftersom Åbo Akademis närvaro och tydliga lokala ledarskap i Vasa visade sig fylla regionens behov på ett effektivt sätt.

Den särskilda autonomi som Vasacampuset har haft inom Åbo Akademi enligt universitetslagens § 76 – en form av “autonomi inom autonomin” – har varit en avgörande faktor för campusets framgång. Den nu aktuella centraliseringen av ledarskapet innebär att viktiga beslutsfunktioner och den lokala representationen kraftigt reduceras, något som står i motsats till både lagen och regionens långvariga ambitioner.

Vår uppfattning är att ett lokalt närvarande ledarskap är grundläggande för att skapa attraktiva och relevanta utbildningar, särskilt i en tid när exempelvis lärarutbildningen står inför stora utmaningar i form av vikande söktryck och en akut framtida lärarbrist. Regionens dynamiska utveckling är beroende av högskoleutbildningar som kan fungera som starka samhällsaktörer och därmed aktivt bidra till regionens attraktivitet.

Därför är det viktigt att Åbo Akademi allvarligt omprövar den föreslagna organisationsmodellen och säkerställer att Vasa även framöver har ett starkt lokalt ledarskap, bland annat genom en rektor som är permanent placerad och verksam på orten. Utöver detta är det angeläget att fakulteter och institutioner med en tydlig regional profil stärks istället för att avvecklas.

Slutligen vill vi understryka vikten av en bredare dialog kring Vasas framtida högskolestrategi, där även möjligheten till utökat strategiskt samarbete över Kvarken kan aktualiseras som ett led i att stärka regionens akademiska miljö. Ett sådant samarbete kan erbjuda nya möjligheter för Vasaregionens långsiktiga utveckling och därmed bidra till att säkra utbildningens kvalitet och relevans även i framtiden.

Vi uppmanar nu alla berörda aktörer att tillsammans säkerställa att framtidens högskolestrukturer i Vasa är hållbara, regionalt förankrade och anpassade för att möta regionens specifika behov.

Samuel Broman

Kretsordförande för SFP i Österbotten

Publicerad: