Ordförande i det västnyländska välfärdsområdet: "Snäv tidtabell och bristande resurser"
Särbehoven i det västnyländska välfärdsområdet kräver mer pengar än vad som reserverats. Ett möte med kommunminister Sirpa Paatero är inbokat.
Under våren har fullmäktige för Västra Nylands sammanträtt på olika håll i området. På torsdagen möttes man i Hangö och presidiet inledde dagen med att bekanta sig med servicehuset och Astrea och verksamheten där.
Fullmäktigeledamöterna var speciellt imponerade över mängden frivilliga som man lyckats rekrytera i Hangö via projektet "Kraft i åren".
– Det är en otrolig resurs som man inte får gratis. Det har krävt hårt arbete, konstaterade en imponerad Ville Rajahalme, välfärdsområdets beredningsdirektör på ekonomisidan.
– Vi har byggt upp detta i tio års tid, vi har bra rutiner och många frivilliga. Det hoppas vi kunna fortsätta med, sade Hanna Österlund, fysioterapeut inom äldrevården i Hangö.
– Det är bra om vi kan ta bästa praxis från olika orter till den kommande verksamheten, säger De Grönas Saara Hyrkkö från Esbo, första vice ordförande i fullmäktige.
Personalen inom äldreomsorgen i Hangö verkar inte speciellt orolig för övergången till välfärdsområdet vid årsskiftet.
– Jag är glad att vi nu får bredare axlar, säger Sirpa Råberg, förman i öppenvården i Hangö.
– Expertisen ökar, säger äldreomsorgschef Leena Hytti som också ser fram emot att upphandlingar sköts centraliserat eftersom de är arbetskrävande för en liten kommun.
– Personalen flyttar inte fysiskt fast arbetsgivaren är en annan, påpekar Joona Räsänen, SDP:are från Lojo och första vice ordförande i välfärdsområdets styrelse.
Hyrkkö konstaterar att det knappast är så mycket som förändras i vardagen vid årsskiftet och får medhåll av Räsänen som säger att ju mindre skillnad man märker i vardagen vid årsskiftet, desto bättre har förberedelserna lyckats.
– Vi måste ha realistiska förväntningar – till att börja med att alla får den service de har rätt till och att alla får sin lön. På sikt kan vi nå våra förändringsmål, säger Räsänen.
Med andra ord aviseras de stora förändringarna på sikt.
– Det måste sägas att vi har ett stort jobb framför oss, vi har en snäv tidtabell och bristande resurser. Vi måste ta många beslut. Det sämsta vi kan göra är att göra precis som vi gjort förut. En aktiv dialog över hela området är helt avgörande. Det är nu man kan påverka, så informera oss, tag kontakt! uppmanar Jarno Limnell, ordförande i välfärdsområdets fullmäktige och Samlingspartiets representant.
Träffar minister
Det västnyländska välfärdsområdet har specialbehov med anledning av bland annat olika datasystem, långa avstånd och flerspråkighet.
– Vi har diskuterat skräddarsydda lösningar, mindre serviceområden inom det stora området, eftersom långa avstånd, i synnerhet avståndet mellan Hangö och Lojo sjukhus, samt språkliga dimensioner måste beaktas, säger SFP:s Henrik Wickström, andra vice ordförande i välfärdsområdets styrelse.
Det här kräver ekonomiska resurser, i praktiken mer pengar än man hittills har lovats.
Representanter för välfärdsområdet, bland andra Wickström och Räsänen ska träffa kommunminister Sirpa Paatero för att diskutera finansieringen.
– Vi klarar oss inte med de resurser man reserverat för välfärdsområdet, säger Limnell.
De äldre blir fler i Hangö
I Hangö är den demografiska utvecklingen en utmaning, Klienterna blir fler och äldre.
– På 20 års sikt kommer de över 85-åriga klienterna att vara dubbelt fler, säger Hytti.
Vi vill vara Finlands mest attraktiva social- och hälsovårdsarbetsgivare.
Det kommer att behövas mer personal. Den största gruppen anställda är närvårdare och det är också bland dem det största rekryteringsbehovet finns.
– Och just närvårdare är svårast att hitta. Vi behöver nya Hangöbor.
– Tillgången till boende och service är avgörande men också lönesättning, ledarskap och arbetsmängd. Kanske kunde man erbjuda flexibla lösningar så att man kan jobba en vecka i Hangö och en i Grankulla. Det finns inte ett rätt sätt. Det krävs ett omfattande recept. Men vi vill vara Finlands mest attraktiva social- och hälsovårdsarbetsgivare, säger Hyrkkö.