One pot pasta – laga hela maträtten i ett och samma kärl!

Allt i samma gryta. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

Släng ihop en snabb pasta där hela maträtten tillreds i en och samma kastrull. Lite arbete och ännu mindre disk.

Linguini med kapris, tomat och persilja 

En enkel vegetarisk pasta

4 portioner

250 g linguini

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

10 st körsbärstomater i olika färger

130 g gröna oliver

1 dl färsk persilja

3 msk kapris

10 soltorkade körsbärstomater

1 msk olivolja (eller olja från de soltorkade körsbärstomaterna)

1 grönsaksbuljongtärning

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

4 dl vatten

400 g tomatkross

20 g finriven parmesanost

Strimla löken och finhacka vitlöksklyftorna. Skär körsbärstomaterna på hälft. Lägg samtliga ingredienser förutom parmesanen i en och samma kastrull.

Koka utan lock i 15 minuter, rör om med jämna mellanrum så att spaghettin inte klimpar sig.

Servera pastan med riven parmesan och extra persilja.

Spagetti med räkor, citron och vitlök

En läcker räkpasta

250 g spaghetti

1 citron

4 vitlöksklyftor

25 g smör

230 g smörbönor

1 tsk peppar

0,5 tsk salt

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

250 g räkor

1 dl grädde

0,5 dl mascarpone

50 g riven parmesan

Skala och finhacka vitlöken. Tvätta citronen ordentligt (även om du använder en ekologisk) och riv resten i en tjockbottnad kastrull. Halvera citronen och pressa ur all saft i kastrullen. Tillsätt samtliga ingredienser förutom räkorna, grädde, mascarpone och parmesanen i kastrullen. Koka utan lock i 15 minuter på medelvärm, rör om med jämna mellanrum så att spaghettin inte klimpar sig. Tillsätt grädde och mascarpone efter 10 minuter och rör om. Rör ner räkor och parmesan strax innan pastan är klar. Servera med finhackad gräslök.

Sofie Sergelius

Publicerad: