One pot pasta – laga hela maträtten i ett och samma kärl!
Släng ihop en snabb pasta där hela maträtten tillreds i en och samma kastrull. Lite arbete och ännu mindre disk.
Linguini med kapris, tomat och persilja
En enkel vegetarisk pasta
4 portioner
250 g linguini
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
10 st körsbärstomater i olika färger
130 g gröna oliver
1 dl färsk persilja
3 msk kapris
10 soltorkade körsbärstomater
1 msk olivolja (eller olja från de soltorkade körsbärstomaterna)
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
4 dl vatten
400 g tomatkross
20 g finriven parmesanost
Strimla löken och finhacka vitlöksklyftorna. Skär körsbärstomaterna på hälft. Lägg samtliga ingredienser förutom parmesanen i en och samma kastrull.
Koka utan lock i 15 minuter, rör om med jämna mellanrum så att spaghettin inte klimpar sig.
Servera pastan med riven parmesan och extra persilja.
Spagetti med räkor, citron och vitlök
En läcker räkpasta
250 g spaghetti
1 citron
4 vitlöksklyftor
25 g smör
230 g smörbönor
1 tsk peppar
0,5 tsk salt
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
250 g räkor
1 dl grädde
0,5 dl mascarpone
50 g riven parmesan
Skala och finhacka vitlöken. Tvätta citronen ordentligt (även om du använder en ekologisk) och riv resten i en tjockbottnad kastrull. Halvera citronen och pressa ur all saft i kastrullen. Tillsätt samtliga ingredienser förutom räkorna, grädde, mascarpone och parmesanen i kastrullen. Koka utan lock i 15 minuter på medelvärm, rör om med jämna mellanrum så att spaghettin inte klimpar sig. Tillsätt grädde och mascarpone efter 10 minuter och rör om. Rör ner räkor och parmesan strax innan pastan är klar. Servera med finhackad gräslök.
Sofie Sergelius