Om läsandets betydelse

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. 29.5.2017 behandlade fullmäktige i Kimitoöns kommun ett förslag till ny förvaltningsstadga. Där hade man skrivit in att kommunstyrelsen hädanefter skulle få fatta beslut om köp, försäljning och byte av fast egendom och bostadsaktier på över 150 000 euro.

Om fullmäktige godkänt detta hade fullmäktige i och med det beslutat att fullmäktige inte längre skulle fatta beslut om köp, försäljning och byte av fast egendom och bostadsaktier överhuvudtaget. Av mötets gång framgick att varken SFP eller Fri Samverkan hade observerat detta. Men då SDP föreslog en ändring vaknade man och begärde förhandlingspaus.

Efter förhandlingspausen beslöt fullmäktige att fullmäktige besluter om fastighetsaffärer för över 300 000 euro.

Nu (fullmäktige 24.4.2023) har man på gång ett nytt sätt att skriva föredragningslistor och protokoll.

Det nya sättet är inte inskrivet i förvaltningsstadgan. Inte det gamla heller. Det har inte varit nödvändigt eftersom logik och kultur har styrt det hela i tillräcklig omfattning. Men det håller man nu på med att frångå. Det ligger i tiden. En viss kronopolitiker hävdar ju att kultur är en lyx.

Det nya sättet att skriva föredragningslistor och protokoll försvaras med att det ska bli mera lätt tillgängligt, då det som förr i världen fanns sist i texten numera ska komma först.

Det nya är så lätt tillgängligt att folk som övat på det i snart fyra månader fortfarande tappar bort sig. Det hävdades också att många redan använder det nya sättet. Den här typen av argumentering är en välkänd logisk fallgrop. 20 miljarder flugor kan ju inte ha fel. Och så vidare.

Föredragningslistan har en innehållsförteckning. Det sades nu inget om den, men man behöver tydligen inte längre förstå sig på hur man använder en sådan.

Om ett ärende börjar på sidan 15 och följande ärende på sidan 25, så behöver man inte längre förstå att det ärende som började på sidan 15 slutar på sidan 24.

Det här med lätt tillgängligt är i praktiken en omskrivning för att man i framtiden inte ska behöva läsa så mycket. Man vill befrämja lättja med andra ord.

Bland de förtroendevalda fanns det såväl de som ville hålla sig till kultur och logik men också sådana som ansåg att lättja bör befrämjas.

Förvaltningsstadgan kommer sannolikt upp till behandling snart igen på grund av nya ändringsförslag från Kommunförbundet. Det blir att återkomma till den här frågan. Jag ser fram emot en omröstning mellan kultur och logik å ena sidan och lättja å den andra sidan.

Ingmar Forne

Publicerad: