Oljebekämpningsövningen utanför Dalsbruk inleddes i strålande förhållanden – väldigt viktigt att få öva i praktiken

Kristian Eloluoto/Egentliga Finlands räddningsverk
en oljebom läggs ut
Här läggs oljebommarna ut från ett av E-klassfartygen.
Publicerad:

Bomläggnings- och logistikövningen med kodnamnet ”SAAME2021” kom i gång strax innan klockan nio i morse med genomgång och säkerhetsbriefing. Kasnäs hamn fungerar som bas för övningen som är en del av Vellamo-övningshelheten som pågått under veckan.

– Den första båten anlände till övningsområdet kring tiotiden och började tömma sin last. Snart har vi 200 meter bom ute, berättade ledande brandinspektör Knut Lehtinen från Egentliga Finlands räddningsverk då ÅU ringde upp honom kring halv elva på lördagen.

Mindre än planerat

Den här gången blev övningen som helhet mycket mindre än man ursprungligen hade planerat, då det var meningen att enheter från Sverige och Litauen också skulle delta – men det satte coronaläget stopp för.

– Tanken var att se hur utrustningen från olika länder går att samköra och hur samarbetet fungerar, men trots att övningen nu är betydligt mindre är det väldigt viktigt att vi kan öva de här sakerna också i praktiken. Någon liknande övning har inte tidigare gjorts på Kimitoöns sida, säger Lehtinen.

Tekniken ska sitta

Egentliga Finlands räddningsverk inledde samövningsserien med både ordinarie manskap och FBK-representanter i Nystad för flera år sedan och 2019 ordnades en motsvarande övning i Nagu.

Målsättningen är att ordna en större övning en gång per år, men båtarna övar förstås kontinuerligt på egen hand.

I övningen deltar två större E-klassens oljebekämpningsfartyg och tre mindre förankringsbåtar som sätter ut ankare så att bommarna hålls där de ska.

Kristian Eloluoto/Egentliga Finlands räddningsverk
två oljebekämpningsfartyg
Lördagens övning genomfördes i ypperliga förhållanden.

– Besättningen i de mindre båtarna består av manskap från avtalsbrandkårerna i Dragsfjärd, Hitis och Kimito medan de två större fartygen har manskap från Västanfjärd och från Pargas.

De större fartygen har en besättning på sex personer, de mindre fyra. Den siffran påverkas ändå inte desto mer av coronabegränsingarna, eftersom det egentligen inte ryms flera ombord.

Lehtinen uppskattade att alla bommarna torde vara på plats kring elvatiden. Efter lunch packar man småningom ihop igen och återvänder till Kasnäs. Övningen avslutades strax innan klockan tre på eftermiddagen.

– Vi har verkligen vädret på vår sida i dag, vilket är bra med tanke på att det handlar om att tekniken ska sitta.

Västra Finlands sjöbevakningssektions patrullbåt deltar också i egenskap av samarbetspartner.

Uppdaterad klockan 15.37 med ny inbäddad tweet samt information om att övningen avslutats.Uppdaterad klockan 18.41 med färska bilder från dagens övning.

Reporter (Pargas)
Publicerad: