Också förskola och S:t Olofsskolan behöver tilläggsutrymmen
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jag fick 14.1 svar på min fullmäktigemotion om att Åbo stad bör vidta åtgärder för att den svenskspråkiga småbarnspedagogiken och skolan i Åbo bör få tillräckliga och ändamålsenliga utrymmen också på längre sikt.
Befolkningsprognosen från hösten 2020 visar att antalet svenskspråkiga barn i åldern 0–6 år om tio år kommer att vara drygt 170 fler än nu. Redan detta bevisar att behovet av både dagis- och skolplatser är stort.
Svaret innehöll en redogörelse över de tilläggsplatser och -utrymmen som i synnerhet med Sfp:s energiska arbete tillkommer eller vilkas renovering och tillbyggnad påbörjas i år. När daghemmet Port Arthur vid Sofiegatan blir färdigt och Oxgatans daghem flyttat från Kuratorsstigen till nya utrymmen i Hallis utökas antalet dagisplatser med 84. Ännu når man inte målsättningen om 100 nya platser på kort sikt.
Sirkkala skolas renovering och tillbyggnadsarbete påbörjas detta år. Efter att arbetet är färdigt om två år ökar förskoleplatserna i Sirkka skola med 21 barn. Men detta räcker inte om också 5-åringarnas förskoleundervisning från nästa höst i samtliga svenska daghem ska ske i kommunens regi såsom för 6-åringarna idag. Dessutom är Cygnaeus skolas förskolebarn nu tillfälligt placerade i Aningais skolhus.
Efter dagis, förskola och lågstadiet följer högstadiet. Åbos enda svenska högstadium S:t Olofsskolan lider också av utrymmesbrist och är i behov av ersättande utrymmen redan nästa höst. En behovsutredning pågår för S:t Olofsskolans del. Denna utredning bör utvidgas så att den omfattar förslaget om ett allaktivitetshus i centrum av Åbo. Sådana finns med olika koncept redan flera på finskt håll i Åbo. Vårt allaktivitetshus kunde omfatta undervisning och tjänster för dagisbarn, skolelever och seniorer på svenska.
Ulla Achrén
Vice ordförande i fullmäktige
Kandidat i kommunalvalet